Колите на ток в Норвегия вече са 50% от целия автопарк


Колите на ток в Норвегия вече са 50% от целия автопарк
Снимка: iStock/Guliver

4126

През 2017 г. делът на електрическите и хибридни автомобили в Норвегия е превишил 50%. Това сочат данни на Международната агенция по ядрена енергия (МАЕ), според която само чистите електромобили в Скандинавската държава вече заемат 39% от автомобилния парк, съобщава Reuters.

За миналата година търсенето на хибриди и коли на ток е увеличено с още 12% и така те вече са 52% от всички превозни средства по пътищата на страната. Основната причина за високото търсене се дължи на щедрите стимули, предлагани от норвежкото правителство на купувачите на електрифицирани автомобили. В преференциите влизат по-ниски данъци, отпадане на различните такси, безплатно паркиране и зареждане, и др., предаде Actualno.com.

„За първи път у нас бензиновите и дизеловите автомобили заемат под 50% от пазара. Промяната на тенденциите стана много по-бързо, отколкото очаквахме и големите производители веднага успяха да реагират. Те започват да произвеждат все повече електромобили”, коментира Ойевинд Солберг Торсен, президент на Норвежката федерация за движение по пътищата.

Нито една друга държава по света не може да се похвали със същите резултати по внедряване на автомобили с нулеви вредни емисии. Ако Норвегия е на първо място с 52%, то намиращата се на втора позиция Холандия отчита само 6,4% продадени нови автомобили на ток.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички