Кои ще бъдат най-търсените професии в България?

Кои ще бъдат най-търсените професии в България?
Източник: iStock/Guliver

Най-търсените професии в България в следващите 15 години ще са медицински сестри и акушерки, учители в начален и среден курс.

Това показва проучване на изследователски екип, направил средносрочни и дългосрочни прогнози за пазара на труда до 2034 г., предаде в. "24 часа".

Въпреки демографската криза и проблемите с раждаемостта, ако България внедри образователните политики, които са стандарт в Европа, ще има все по-нарастваща нужда от учители.

"Учителят ще остане много важен на пазара на труда в следващите поне 15 години", заяви доц. д-р Ралица Ганева от експертния екип. През 2024 г. в образованието се очаква да бъдат заети 204 000 души, от тях половината ще са над 50 години, а 80% ще са жени.

Ще се търсят все по-малко продавачи, заради намаляването на сектор търговия, което от една страна се дължи на демографията, а от друга – на преструктурирането на икономиката. По-малко работни места ще има и за сервитьори, бармани и готвачи.

В средносрочен план професиите, изискващи по-ниска квалификация ще намаляват, а тези със специфична квалификация ще стават все по-важни на пазара на труда, обобщават експертите.

Значително нарастване на заетите се очаква да има и в държавното управление, като водещите професии там ще са административни и приложни специалисти.

Все повече ще се задълбочават регионалните дисбаланси на пазара на труда, ще се увеличи делът и на работниците над 55 години. Очаква се към 2034 г. най-нисък брой заети ще има в Северна България – във Видин, Монтана и Силистра.

Най-много хора със завършено висше образование ще се търсят в София-град, Пловдив и Варна, със средно и основно в София, Пловдив и Бургас. Всеки четвърти през 2024 г. ще работи в преработващата промишленост.

След 2020 г. влиянието на негативните демографски процеси ще доведе до намаляване на заетите, като за периода от 2020 г. до 2034 г. спадът в заетостта ще бъде около 6%, казва социалният министър Бисер Петков.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.