Кметствата ще имат по-голяма финансова самостоятелност


Кметствата ще имат по-голяма финансова самостоятелност
Снимка: БГНЕС

2159

Депутатите одобриха на първо четене промените в Закона за местното самоуправление и местната администрация, предаде БГНЕС.

Вносител на текстовете е Министерски съвет, а те имат за цел да гарантират по-голяма финансова самостоятелност на кметствата и да засилят личната отговорност на кметовете на кметства при разходване на одобрените по бюджета разходи на общината. Промените засягат още правомощията на общинските съвети, кметовете на общини и кметовете на кметства по съставянето и изпълнението на общинските бюджети.

Новите правила предвиждат задължение на общинския съвет, при приемане на бюджета на общината, да одобрява разходи по определени показатели на кметствата в рамките на общия бюджет на общината. Кметът на общината пък трябва да осигурява своевременно през годината одобрените разходи по бюджетите на кметствата.

Създава се и възможност, когато се финансират обекти на територията на кметствата и възложител е кметът на общината, кметовете на кметства или оправомощени от тях лица да участват в комисиите за въвеждане в експлоатация на строежите, както и при съставяне на актове и протоколи по време на строителството.

„Често се случва кметовете на общини да дискриминират цели населени места - този порок трябва да се поправи“, заяви депутат от „Обединени патриоти“ Искрен Веселинов по време на дебатите. Според него често се случва дадено населено място в една община да е обречено на пълна изолация и на недостиг на обществени средства, а причината за това са разногласия между кмета на кметството и кмета на общината. Той призова да се търсят подходящи законови промени, с които този порок да се отстрани. „Но с дадените текстове това не се случва. Трябва да създадем задължението общинският съвет да създаде правила, които да дават възможност на местните власти да се саморегулират“, настоя Веселинов.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83543
  • GBP
    1
    2.29006
  • JPY
    100
    1.19222
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички