Климатолог: След 15 май ще има градушки


Климатолог: След 15 май ще има градушки
Снимка: БГНЕС

3417

След 15 май има възможност за развитие на купесто-дъждовна облачност и падане на градушки. Това каза климатологът проф. Георги Рачев пред "Фокус".

Той уточни, че местата и вероятността могат да бъдат прогнозирани два дни преди това.

„Следващата сряда, когато се очакват по-ниски температури, и евентуално след сряда от четвъртък към 20 май има възможност за развитие на купесто-дъждовна облачност и падане на градушки“, обясни проф. Рачев.

Климатологът коментира, че градушките са типично явление за климата на България, като месец май и първата половина на юни е върхът на сезона на градобитността. „Страната ни е градобитна. Всяка година се отчитат градушки. Това, че през май има градушка, не е нещо изключително", поясни Рачев.

"Доколкото може да се търси хубавото в лошите моменти на времето, това е, че в България градушките нямат повсеместен характер и са общо взето локални. Може да има градушка в едната част на селото, а в другата да няма. Градушката обикновено се явява на ивици", каза климатологът.

"За това преди години, когато бях сред селскостопанските труженици, които ги карах да си уедряват земята, един дядо ме светна и ми каза, че съм доста млад и не знам какво е на село- „Ние нарочно взимаме ниви в различните краища на селото, та като падне градушка, някоя от нивите да се запази и по този начин загубите да бъдат по-малки“, разказа проф. Рачев.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички