Китайската банка за развитие е подкрепила проекти у нас за 300 млн. евро


Китайската банка за развитие е подкрепила проекти у нас за 300 млн. евро
Снимка: Министерство на икономиката

2056

Проекти за близо 300 млн. евро са подкрепени до този момент от Китайската банка за развитие в страната ни. Финансирането е допринесло за развитие на важни за икономиката на България проекти в областта на транспорта, възобновяемите източници, строителство, промишленост и други сектори. Това стана ясно по време на среща на министъра на икономиката Емил Караниколов и Уан Уейдонг, директор на Китайската банка за развитие, клон Чунцин, отговарящ за България, съобщиха от Министерството на икономиката.

Уан Уейдонг е на посещение в страната ни във връзка с договарян нов двустранен заем с Българската банка за развитие. Той изтъкна, че България е важен партньор на Китайската банка за развитие, като представителите на банката виждат силен потенциал и възможности в страната ни. Министър Караниколов и Уан Уейдонг обсъдиха възможностите за подкрепа от страна на банката и на ключови проекти в България в сферата на телекомуникации, земеделие, енергетика и инфраструктура. Икономическият министър представи Индустриалните зони в страната ни, като посочи, че те предлагат отлични условия на китайските инвеститори.

Двамата оцениха високо развиващото се сътрудничество между Китайската и Българската банка за развитие, които през 2017 г. подписаха споразумение за получаване на дългосрочен междубанков заем в размер на 80 милиона евро. През тази година, в присъствието на премиерите на България и Китай, между двете банки бе подписано и Рамково споразумение за 1,5 милиарда евро, което предвижда договаряне на финансиране за следващите 5 години по инициативата „Един пояс, един път“.

„Като цяло икономическите ни връзки с Китай през последните години се развиват с все по-бързи темпове, а домакинството на 7-та Среща на правителствените ръководители на Инициативата „16+1“ очерта нови възможности за партньорство и допринесе за задълбочаване на икономическото сътрудничество“, допълни Караниколов.

Китайската банка за развитие е една от най-големите финансови институции, финансираща в Европа, която разполага с общ актив от 2 трилиона евро.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички