Китай заяви, че ще спечели търговската война със САЩ


Китай заяви, че ще спечели търговската война със САЩ
Снимка: iStock/Guliver

4802

Китай никога не се е предавал пред външни заплахи и ще спечели търговската война със САЩ, заявиха китайските държавни медии в редица статии и анализи в часовете, след като двете най-големи световни икономики си наложиха по-високи мита за ключови товари. Това предава Reuters, цитирана от "Фокус".

Докато посланикът на Китай в САЩ Цуй Тианкай подчерта в коментарите си пред репортерите във Вашингтон, че Пекин предпочита да разреши търговските спорове чрез преговори, официалните медии на Китай приеха много по-войнствена линия.

Официозът на Китайската комунистическа партия (ККП) заяви, че контрамерките на Пекин са хванали американците неподготвени.

„По-малко от 24 часа, след като САЩ публикуваха списъка си, Китай извади своя меч и със същата сила и до същото ниво, контраатакува бързо, жестоко и с решимост“, написа China Daily в четвъртък.

„Увереността ни, че Китай ще спечели търговската война идва от мащаба на вътрешния пазар на страната“, пише изданието, като отбелязва, че потенциалът на китайския пазар е несравним с този на другите икономики.

Много американски потребителски стоки и индустриални компании гледат на китайския пазар като на голям източник на бъдещия растеж, предвид постоянното нарастване на хората, които се изкачват в средната и високата класа на китайското общество, обяснява Reuters.

Официалната новинарска агенция Xinhua написа късно в сряда, че митническите спекулации на САЩ ще им „струват скъпо“.

„Китай не го е страх и няма да се предаде ако търговската война стане неизбежна. Страната никога не се е предавала пред външен натиск и няма да се предаде и този път“, написаха в правителствената телеграфна агенция.

Подобно мнение, но в противоположната посока, изрази директорът на Съвета по национална икономика към Белия Дом Лари Кудлоу, който заяви пред американския новинарски канал ФоьНевс в сряда: „Вярвам, че китайците ще отстъпят и ще играят по нашите правила“.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.8387
  • GBP
    1
    2.28913
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички