Караниколов: Работим за разкриване на Служба по търговско-икономически въпроси

Караниколов: Работим за разкриване на Служба по търговско-икономически въпроси
Източник: Министерство на икономиката

Министърът на икономиката Емил Караниколов обсъди възможностите за разширяване на икономическото и външнотърговското сътрудничество с Н. Пр. Месфер Абдулрахман Алгхасеб посланик на Саудитска Арабия у нас.

“Нашата страна желае да развива активно икономическите си отношения с Кралство Саудитска Арабия и останалите страни от Съвета за сътрудничество на арабските държави от Залива”, посочи Караниколов, съобщиха от МИ.

Министър Караниколов изтъкна, като задължителна стъпка за активизиране на двустранните отношения откриването на българско посолство в Риад. „След отваряне на Посолството, което се надяваме да стане през близките месеци, Министерство на икономиката има намерение да разкрие в българската мисия Служба по търговско-икономически въпроси, с което ще подкрепи засилването на двустранните търговско-икономически отношения“, изтъкна Караниколов.

Икономическият министър заяви, че има готовност за учредяване на Смесена комисия за икономическо сътрудничество. „Така ще укрепим и разширим директните контакти между двете страни“, заяви Караниколов. Той допълни, че организирането на съвместен българско-саудитски бизнес форум в Риад с участието на Съвета на саудитските камари ще бъде още една стъпка към утвърждаване на добри икономическите отношения между двете държави.

По данни от БНБ за периода 1996-2016 г. саудитските инвестиции в България възлизат общо на 9.9 млн. евро. Налице са възможности за привличане на нови саудитски инвестиции в енергетиката, туризма и селското стопанство.

През първото шестмесечие на 2017 г. стокообмена между България и Кралство Саудитска Арабия е на стойност 34.9 млн.щ.д.. Българския износ за Саудитска Арабия е на стойност 20.9 млн.щ.д, а вносът 14 млн.щ.д. и се формира основно от устройства с течни кристали (16.5%), отпадъци и отломки от мед (90.8%), арматурни артикули за тръбопроводи (13.1%), полимери на пропилена (6.8%), ел. трансформатори (11.4%), нетъкани текстилни материали (0.8%), медна ламарина (6%), пружини за легла (3.6%), шоколад и други продукти, съдържащи какао (3.2%).

През 2016 г. износът е на стойност 65.8 млн. щ. д. и се формира основно от устройства с течни кристали (22.9%), нефтени масла (12.5%), ел.трансформатори (7.7%), ламарина (6.1%), арматурни артикули за тръбопроводи (5.8%), пружини за легла (4.5%) и др. Вносът е в размер на 20.9 млн. щ. д. и се формира главно от медна скраб (63.4%), медни руди и техните концентрати (25.7%) и полимери на пропилена (6.6%).

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.