Какво се случва с е-винетката при смяна на собственика на колата?


Какво се случва с е-винетката при смяна на собственика на колата?
Снимка: БГНЕС

9577

Ако ще сменяте предното стъкло на автомобил, който има валиден хартиен винетен стикер, но целостта му е нарушена, трябва да запазите отделните му части, за да докажете, че е в срок.

Пазете още касовия бон и отрязъка. При липса на винетен стикер и наличие само на отрязък и касов бон, като начална дата на активация на винетката ще се счита датата на касовия бон, обясниха за Съюза на българските автомобилисти (СБА) от Националното тол управление по повод на запитвания на автомобилисти, съобщава "Дарик".

Друг често задаван въпрос е какво става с електронната винетка при промяна на собствеността и регистрационния номер на автомобила? Например продавате си колата, тя е с благоевградски номер, но новият ѝ купувач е от Пазарджик и иска да си смени регистрацията.

Електронната винетка се издава за автомобил с определен регистрационен номер, обясни Мирослав Стоянов от ОДВМР-Пазарджик. При промяна на регистрационния номер собственикът или ползвателят следва в срок до три работни дни да заяви тази промяна в централното управление или в областните управления на Агенция „Пътна инфраструктура“, уточни още той.

По думите на Стоянов водачите се заблуждават, че след като са платили вече винетка такса за автомобила, независимо от сменения номер, тя си остава валидна. Не, тя е загубила валидност в деня на прехвърлянето, затова трябва в рамките на 72 часа да се уведоми АПИ. В противен случай се губи правото да бъде издадена нова безплатна електронна винетка до изтичането на първоначалната валидност на издадената във връзка с прехвърленото пътно превозно средство.

Освен в Пътната агенция шофьорите могат да заявят промяната на номера и по електронен път, като служителите в срок до два дни от получаването на заявлението трябва да отразят това в регистрите. С цел обратна връзка препоръчително е заявителят да посочи електронен адрес и/или актуален телефонен номер, уточняват от тол управлението.

В последно време станаха известни десетки случаи на сгрешени електронни винетки заради невярно въведени данни от страна на шофьорите, акцентират още от СБА. Още в началото на годината от Агенция „Пътна инфраструктура“ обърнаха внимание, че ако водачът некоректно въведе данните за автомобила си и си закупи винетка със сгрешени данни, после не може нито да направи корекция, нито да си вземе парите обратно.

Държавните служители се позовават на чл.5, ал.3 от Наредба за условията, реда и правилата за изграждане и функциониране на смесена система за таксуване на превозните средства, където е казано, че при покупка на е-винетка отговорността за попълване на коректна информация е на собственика или ползвателя на автомобила.

За да се избегнат всякакви грешки, от тол управлението напомнят, че при покупки на е-винетки от уебсайта www.bgtoll.bg, терминал за самотаксуване и мобилното приложение системата изисква на финална стъпка проверка на въведените данни.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички