Какво се случи с Dow Jones?


Какво се случи с Dow Jones?
Снимка: Getty Images/Guliver

8798

Огромният срив на най-известния борсов индекс в света – индустриалният Dow Jones само за една присъствена сесия (1175 пункта) предизвика вълна от коментари и обяснения защо нещата стигнаха до това положение.

Кой е виновен за случилото се буквално дни след като американският президент Доналд Тръмп се похвали с развитието на американската икономика в речта си пред Конгреса за състоянието на САЩ след една година от управлението му? Категоричен отговор все още няма, но за сметка на това предположенията валят.

В свой пространен анализ изданието The Business Insider е събрало мнението на няколко брокери, всичките работещи за различни фондове. Преобладаващата теория е – виновни са ботовете! Става въпрос за търговия на финансови инструменти с висок риск и силно волатилни, която се извършва от компютърни алгоритми поради големия обем и обмен на информация. Понякога такива алгоритми не действат според нормалната човешка логика, защото са програмирани да действат при определени спусъци и нямат човешката адаптивност.

В случая, всички говорили пред The Business Insider брокери споделят, че сривът е станал факт, тъй като прекалено много търговци са следвали стартиралата в началото на сесията тенденция на спад. Много от компютърните алгоритми на различни фондове, но също така и много брокери, са почнали да купуват активи при стартиралия спад с идеята, че могат да капитализират на по-късен етап при бъдещ ръст, но спадът е продължил, а това е довело до паниката, че уж "евтино" купените акции няма да могат да бъдат продадени скъпо и съответно всеки е почнал да търси ограничаване на загубите. С особена сила това важи за т.нар. къси позиции – тези, които се търгуват с цел максимално бърза печалба. Това, обаче, само е усилило вълната в негативна посока.

"Имаше усещане за паника. Това са модели и сложни финансови инструменти, в които няма човешка намеса. Никой не може да каже, че случилото се е рационално", коментира Юсеф Абаси, главен анализатор на пазарите в Jones Trading.

Прехвърлянето на позиции и средства се обвързва и с еуфорията по криптовалутите, като според основателя на фонда QuantZ Capital Management Милинд Шарма. Шарма смята, че волатилният и силно непредвидим модел при търговията с криптовалута е почнал да се пренася донякъде и на финансовия пазар.

По-дългосрочна оценка на JPMorgan пък сочи, че ако инфлацията в САЩ се задържи в тенденция на растеж, то търговците няма да се връщат към т.нар. систематични стратегии на борсови операции, защото страхът, че Федералният резерв ще вдигне основната лихва, ще преобладава.

Държавна намеса?

Интересен коментар за случилото се се появи и в The New York Times. Авторът на вестника Джон Крюдел задава въпроса дали държавата не се е намесила и не е предотвратила по-голям срив. Според негови изчисления, час преди затварянето на официалната търговия спадът в Dow Jones е бил над 1600 пункта – нещо никога невиждано досега за такъв кратък период. След това обаче, неизвестни търговци са се намесили и са почнали да купуват агресивно. Кои обаче са те?

Крюдел припомня историята как през 1989 година Роналд Рейгън, тогавашният президент на САЩ, създава т.нар. Работна група по финансовите пазари към Белия дом. Това официално е консултативен орган, но според слуховете този орган и Федералният резерв са се намесили в най-черните моменти за Dow Jones в периода 2007 – 2008 година. Крюдел твърди, че разполага с данни как тогавашният американски финансов министър Ханк Полсън е водил „безброй“ телефонни разговори с големи акули на Уолстрийт, а в ключови моменти е имало големи изкупувания на акции точно както снощи. Никой официално обаче не е доказал някога, че Федералният резерв спасява във времена на отчаяна нужда „приятелчетата си от Уолстрийт“.

Същевременно, в азиатската, неприсъствена сесия, Dow Jones отчете спад от още 500 пункта, като със сигурност много погледи ще са вперени в случващото се на Уолстрийт през предстоящата нощ.

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички