Какви видове пломби за сигурност има и какви са техните предимства


Какви видове пломби за сигурност има и какви са техните предимства
Снимка: iStock/Guliver

6158

 

Всеки бизнес не веднъж е бил изправян пред предизвикателството да защити своите пратки, товари, автопарк, контролни уреди от нерегламетиран достъп и злоупотреби. В много случаи сме склонни да пропуснем поставянето на пломби за сигурност или просто да изберем най-евтиното решение, докато не бъдем измамени. Едва тогава се замисляме, че не си заслужава да спестим няколко стотинки от пломбата, а да загубим хиляди левове от кражби или измами.

Като цяло цената на пломбите за сигурност не е висока – погледнато на единична бройка и неутрализирани за в бъдеще проблеми, но е от изключително значение да изберем такава, каквато наистина ще ни свърши работа. Защото за какво ни е пломба, която може да бъде отворена и след това върната обратно без следи? Звучи логично, но се случва по-често отколкото можете да си представите - различни бизнеси да използват именно такива – лесно свалящи се и слагащи отново пломби. Просто, за да намалят разходите и не знаейки, че има съществена разлика от пломба до пломба, дори и да изглеждат много сходно.

Затова първото нещо, което трябва да направите е да проверите сами и лично да се уверите, че избраната пломба за сигурност не може да бъде фалшифицирана. Оставя ли следи след като се махне? Възможно ли е да бъде върната обратно без да личи?

В зависимост от предметите, които трябва да бъдат защитени, можете да изберете различни пломби – както като предназначение, така и като материал и начин на поставяне. Препоръчваме ви да обсъдите с експерти в областта какъв е вашият бизнес, процедурите в него и потенциалните слаби звена. Така ще получите индивидуално решение, което ще обезопаси именно вашите бизнес процеси. Можете със сигурност да разчитате на експертизата на екипа в Olimp Bulgaria, доказана с над 20 годишен опит и работа с повече от 11 различни индустрии. Много често е възможно да бъде изработена иновативна пломба за сигурност, решаваща точно вашия казус и създадена именно за вас. А това дори няма да промени безкрайно много цените на пломбите за сигурност, които досега сте планирали в бюджета.

1. Пластмасови пломби за сигурност

Най-често се използват за фиксиране и предпазване от непозволен достъп и измами при контейнери, автомобили, обеми, помещения, чували, сейфове, каси, контролно измервателни уреди, кетъринг и други предмети, които трябва да се защитят с висока сигурност.

Обичайно имат дълга опашка. Допълнителните отвори се използват за фиксиране на свободната част от опашката на пломбата. Това повишава степента на устойчивост на опъване. Пластмасовите пломби, които се използват за чували, имат шипове и разрез за формиране на затягащата примка. Вътрешният механизъм е катинарен, което сигурно защитава от пряк достъп и осигурява невъзможността за отваряне, без видими повреждания. Плоската част е с уникален сериен номер и позволява да се брандира от едната страна или пък да се поставят емблеми, текстове, баркодове. В някои случаи пластмасовите пломби притежават светещ ефект при излагане на UV-светлина. Това позволява извършване на визуален контрол на целостта на заключващия механизъм и съответствието на номера на тялото и вложката на пломбата в тъмни места, или в тъмната част на денонощието.

Пластмасовите пломби за контролно измервателни уреди, помещения, шкафове и т.н. имат гъвкаво галванизирано въже. То се поставя към вътрешен механизъм като се върти само в една посока и напрактика е невъзможно излизането на въжето след поставянето на пломбата. Вътрешният корпус е прозрачен, а въртящата се вложка е в различни цветове. Съществуват и такива, които са с пожарообезопасен корпус. Този вид пломби също имат възможност за нанасяне на уникален номер – седем цирфен, което предпазва от повторна номерация. Съществуват и различни модели, които се поставят с или без пломбиратор. Качествените пломби от този вид са устойчиви на екстремни климатични условия и температурни режими. Можете лесно да различите качествените пломби и по факта, че е невъзможно да бъдат свалени без да бъдат напълно разрушени или без видими повреди.

Усилието на разкъсване на пластмасовите пломби е от 250N и нагоре. Устойчиви на екстремни температурни условия, модели с пожароустойчивост и най-вече невъзможно да бъдат свалени без следа – това са доста сериозни предимства, които ви дават сигурност.

Има модели пластмасови пломби, които обслужват интересите на специфични дейности. Например моделите за кетъринг, които са от полипропилен и твърда заключваща система. Отново имат възможност за брандиране и уникален номер.

Подобен пример са и  пластмасовите пломби, подходящи за директивата RoHS ( за вредно вещество).

2. Метални пломби за сигурност

В повечето случаи бизнесът се спира на метални пломби, когато трябва да защити товари с изключително висока стойност. Въпреки, че пластмасовите от висок клас категорично не могат да бъдат отворени без следа, все пак металните пломби са още една спирачка пред евентуални злоупотреби. Те се свалят единствено с клещи и резачки за метал и практически няма как да бъдат разкъсани само със силата на ръката.

Най-често металните пломби се използват за запечатване на вагони, контейнери, цистерни, резервоари, камиони, складове и други.

Съществуват различни модели пломби, изработени от метал. Повечето варират в дължината на захвата, така че да ги поставите в зависимост от пространството и денивелацията, с които разполагате. Изключение правят така наречените метални болтове, често наричани и митнически пломби, които са с фиксирана дължина от 20 см. Този вид е снабден с анти-спин механизъм за защита от вмешателство.

Някои от моделите, които влизат в тази категория, на така наречените силовите пломби, имат галванизирано въже, което при разрязване се разплита. По този начин се подсигурява невъзможността от повторно слагане.

Металните пломби също позволяват брандиране с лазар или щампа на лого, текст, бранд. Номерирането им също е уникално – с лазарно маркиране или чрез щамповане, в зависимост от корпуса. Така можете да бъдете уверени, че няма как да бъдат произведени две метални пломби с един и същ номер. Това ви гарантира, че не би могло да възникне ситуация, в която да е възможно да се свали една пломба и да се замени с напълно идентична на нея.

3. Стикери за сигурност

Този вид защита е с огромно приложение, но често подценявано. Ако искате да сте сигурни, че вашите документи няма да бъдат отворени – това е начинът. Използват се за всякакви повърхности – хартия, дърво, стъкло, пластмаса, метал. Съответно се поставят върху най-различни предмети – пликове за документи, чували, кутии, кашони, прозорци, врати, колички и какво ли още не.

По същество стикерите са два вида – оставящи следи или без да оставят следи.

4.1.  Стикери оставящи следи

Когато една такава лепенка бъде отлепена – както по нейната повърхност, така и по повърхността на предмета, върху който е поставена – остава следа. Текст, който по никакъв начин не може да бъде изчистен. По този начин виждате, че имало нерегламентирана намеса. Този вид стикер не може да бъде обратно залепен без да си личи.

4.2.  Стикери без следа

Начинът, по който защитава тази лепенка е, че при отлепяне тя се деформира за секунди. Също така е невъзможно да бъде залепена повторно. Ако искате да подсигурите от отваряне предмети, които е важно да бъдат запазени в преставителен вид – прозорци, класьори, сейфове, колички  и т.н. – изберете стикер без следа.

5. GPS пломби за сигурност

Това са изключително масивни, метални пломби – много наподобяващи катинар. Използват се за защита на скъпи товари, влакови композиции, контейнери и други. В тях има вграден GPS датчик, който непрекъснато излъчва сигнал къде точно се намира в момента пломбата и какво се случва с нея. Може да бъде следена в реално време чрез приложението на Олимп България, което е лесно за навигация и се сваля само с един клик. В случай на опит GPS сигнала да бъде заглушен, моментално се активизира защитата на пломбата и тя изпраща сигнал, че има наличие на опит да бъде заглушена. Този сигнал започва от момент на санитарна дистанция, когато заглушителното устройство наближава, но все още не е достатъчно близо и силно, за да спре пломбата. Продължава буквално до последните сили на тази дигитална защита. Също така ще ви алармира и при опит за насилствено отстраняване и дори ще изпише какъв точно е този опит – за нагряване, за разрязване, за удар и т.н. Предвид масивността на материала от който е изработена, ще имате достатъчно време за реакция и сигнализиране на полиция и други охранителни органи, за да се възпрепятства бъдещо престъпление.

 

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички