Как да работите по време на отпуска?


Как да работите по време на отпуска?
Снимка: iStock/Guliver

4159

Ваканцията е предназначена да бъде време, прекарано далеч от работата – и физически, и психически, но все повече хора просто не могат да го направят. Проучване е потвърдило, че 66% от хората на ръководни и мениджърски позиции работят по време на почивка.

Всъщност, обяснението за това е много просто – една обикновена проверка на електронната поща всеки ден помага да останете в крак със случващото се във фирмата и да избегнете стреса от сблъсъка с реалността в първия работен ден след отпуска. Някои хора обичат да използват част от времето си, за да мислят по големи, стратегически въпроси, да четат статии или книги, свързани с работата, или да мислят за професионалното си развитие.

Ако и вие сте от служителите, които просто не могат да се пуснат по течението и да се дистанцират от работните ангажименти, трябва да си отговорите на тези 3 въпроса.

1.Работя, защото се страхувам, че моят екип и колеги няма да вършат работата достатъчно добре, ако ме няма?

Ако отговорът е „Да”, това е червен флаг за вашето микроуправление и означава, че трябва да промените начина, по който ръководите екипа си.

2. Работя, защото шефът или клиентите ми няма да ме оставят намира?

Ако отговорът е „да ”и работата по време на ваканция създава стрес, тогава трябва да помислите как да предоговорите или промените ситуацията, която явно изисква вашето пълно отдаване. Културата на труда „24/7” е доказала своите негативни влияния върху производителността на всеки човек.

3. Работата отнема ли ми способността да се отпусна, да презаредя и да прекарам време с хората, които обичам?

Част от причината за всяка отпуска е отваряне на очите ни към нови места, нови хора и нови идеи. Всяка ваканция, колкото и малка да е тя, дава на нашите умове и тела възможност да се върнат към работа в по-положително настроение. Но има и случаи, когато деловите ангажименти не афектират свободното ви време – бърза проверка на мейла, няколко отговора на важни въпроси или телефонно обаждане могат дори да създадат усещане на сигурност.

Още от BizBuzz


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички