КЗП: Не се продават цигари в непосредствена близост до училищата

КЗП: Не се продават цигари в непосредствена близост до училищата
Източник: iStock/Guliver

Установени са 122 нарушения, за които са съставени 80 акта за продажба на цигари и алкохол в близост до училищата. Това съобщи председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов по Bulgaria on Air.

За целта са извършени 796 инспекции в страната в рамките на разпоредената от Върховната административна прокуратура междуведомствена проверка за продажба на цигари и алкохол в близост до училищата. 

Проверките са обхванали търговски обекти от типа на магазини и павилиони за продажба на тютюневи изделия, както и заведения за хранене и развлечения. Проверки са осъществени и в самите училища и лавки, където акцентът е бил върху предлаганите на децата храни и напитки.

"Хубавите новини са, че няма установена продажба на тютюневи изделия в непосредствена близост до училищата", коментира Маргаритов. "Има и два случая, в които са се продавали в разрез със закона цигари от отворени кутии, което би улеснило учениците да се снабдят с тях", добави председателят на КЗП. По думите му останалите констатирани нарушения са чисто потребителски и касаят правото на информация, по-конкретно – обявяването на цените. Например, в ценоразписа в обекта цените са по-високи, отколкото върху бандеролите на цигарите.

Припомняме, че санкциите за продажба на тютюневи изделия на лица под 18 години са до 10 000 лв. при първоначално нарушение и до 20 000 лв. при повторно, а при нелоялните практики достигат до 30 000 лв. при първо нарушение и до 50 000 лв. при повторно.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.