КЗП засилва проверките в зимните курорти


КЗП засилва проверките в зимните курорти
Снимка: КЗП

2671

В разгара на зимния сезон Комисията за защита на потребителите (КЗП) засилва контрола върху туристическите обекти в планинските курорти, съобщи председателят Димитър Маргаритов по БНТ - Благоевград.

„От днес имаме много сериозно уплътняване на присъствието. Ако говорим конкретно за Банско, осем са нашите екипи, които вече работят там на терен. Те проверяват основно хотели и ресторанти. Вече сме извършили през миналите седмици проверки на информационната среда, в която функционират съоръженията и ски пистите”, допълни Маргаритов.

Първите резултати от извършените в навечерието на откриването на сезона проверки показват, че са изпълнени изискванията на Наредбата за ски пистите – налична е цялата задължителна информация, в това число и тази за условията и цените, срещу които могат да бъдат използвани съоръженията в ски зоната. Има и предупредителни знаци относно сложността на отделните трасета. 

„До момента не сме установявали сериозни нарушения на Наредбата за категоризация, т.е. разминаване между това, което един обект оферира като звезди и условия, че може да предложи, а всъщност да се окаже, че това не е така”, каза председателят. И добави, че в минали периоди основните оплаквания от туристи са били именно от такъв характер – много добри оферти с обещания за СПА центрове и т.н., но на място се оказва, че услугите не могат да бъдат предоставени. „Този дефект смятам, че ще бъде преодоляван с течение на времето, но ние сме там, за да констатираме това. И хората могат да се обръщат към нас винаги щом установят, че нещо не е наред”, напомни Маргаритов.  

Той обясни, че подобни кампании за проверки целят постигането на превантивен ефект. „Ако има дори чисто формално несъответствие, то да не засегне потребителя, а да бъде преодоляно преди това”, посочи председателят. И разясни как да действат туристите, ако все пак станат жертва на подобен тип нарушение: „Те трябва да предявят своята основателна претенция към самия хотелиер или туроператор при организирано туристическо пътуване. Ако не получат съответен отклик, веднага да сигнализират при нас. Извършваме проверка, установяваме това обстоятелство и от една страна санкционираме нарушителите, от друга –съдействаме на потребителите да получат една компенсация, която би ги удовлетворила.”  

Според Маргаритов в повечето случаи разрешаването на възникнал спор не е продължителен процес. В случаите, в които то изисква повече усилия, могат да бъдат включени и т.нар. помирителни комисии. „Те се администрират от КЗП и дават възможност на страните  по такъв спор да търсят решение на въпроса с наше съдействие, което удовлетворява и двете страни. И, надявам се, все по-редки ще бъдат случаите, в които ще се стига до намесата и на съда, когато говорим вече за обезщетение за неизпълнени ангажименти от страна на хотелиери към туристи”, завърши председателят.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички