КЗК отряза и Еврохолд за покупката на ЧЕЗ


КЗК отряза и Еврохолд за покупката на ЧЕЗ
Снимка: ЧЕЗ България

3762

Комисията за защита на конкуренцията забрани на Еврохолд България да придобие активите на ЧЕЗ в България. Регулаторът задълбочено проучваше сделката през последните 2 седмици.

Като причина за забраната е посочена застрахователната дейност на холдинга. "Нотифицираната сделка ще породи конгломератни ефекти на застрахователния пазар и на електроенергийния сектор", твърдят от КЗК.

"Планираната сделка ще доведе до съществено увеличаване пазарната мощ на концентриращите се предприятия, които ще имат възможност да действат в значителна степен независимо от своите конкуренти", посочват от регулатора.

Макар двата бизнеса да нямат нищо общо по същество, КЗК смята, че застрахователят може да злоупотребява с положението си и да удари конкурентите на ЧЕЗ на свободния пазар на ток, тъй като за да участва на енергийната борса търговецът "ЧЕЗ Трейд", а и "ЧЕЗ Електро" имат нужда от застраховки гаранции по сделките.

Отделно възобновяемите енергийни централи трябва да предоставят обезпечения в държавния Фонд "Сигурност на електроенергийната система", тъй като той покрива разликата между постиганите от тях цени на борсата, където са длъжни да продават тока си, и преференциалните, определени от енергийния регулатор.

В същото време притежаваното от "Еврохолд" застрахователно дружество "Евроинс" държи близо 43 на сто от сегмента на издаваните застраховки по гаранции в България.

Според регулатора сделката между "Еврохолд" и ЧЕЗ представлява заплаха за конкуренцията именно заради участието на дружествата на борсата за ток и нуждата им да предоставят пред оператора – "Българска независима енергийна борса" (БНЕБ) застраховки гаранции по сделките.

"Въз основа на цялостния анализ Комисията заключи, че обединяването на опита, икономическия ресурс и пазарните позиции на концентриращите се предприятия в електроенергийния и застрахователния сектори създава предпоставки нотифицираната сделка да доведе до установяване или засилване на господстващото положение на обединената група и значително възпрепятстване на ефективната конкуренция на съответните пазари", обясняват от КЗК.

"Еврохолд приема решението на КЗК като позитивна оценка за финансовата мощ на холдинга и като потвърждение за възможностите на компанията да реализира мащабни придобивания. Това е още един аргумент холдингът да продължи да следва своята стратегия за развитие", посочват от холдинга в позиция за решението на КЗК.

"Еврохолд оценява високо усилията на КЗК да извърши задълбочено проучване на придобиването за рекордно кратък срок - 10 работни дни. Холдингът вярва, че до решението е достигнато след внимателен прочит и задълбочен анализ на всички факти и обстоятелства", смятат от дружеството.

"Решението на КЗК несъмнено допринася за това всеки настоящ или бъдещ инвеститор в българската икономика (купувач или продавач) да има необходимото доверие в българския регулатор и по този начин да има пълна прогнозируемост на инвестиционните си планове", заключават от холдинга.

По-нататъшните стъпки на холдинга по сделката и инвестиционната му страгегия в енергетиката ще бъдат определени от надзорния съвет.

Решението на КЗК може да бъде обжалвано в 14-дневен срок пред Административен съд - София област.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички