КЗК отново отказа на "Инерком" оценка за сделката с ЧЕЗ


КЗК отново отказа на "Инерком" оценка за сделката с ЧЕЗ
Снимка: БГНЕС

4286

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е отказала да образува ново производство за оценка на пазарния ефект от придобиването на бизнеса на енергийната компания ЧЕЗ в България от страна на "Инерком". Мотивите са, че комисията вече веднъж е била сезирана за тази сделка и решението й се обжалва в съда.

С това решение се опровергава твърдението, че след предприетото от собственичката на "Инерком" Гинка Върбакова преструктуриране на бизнеса ще може да получи разрешение за придобиването на "ЧЕЗ разпределение", "ЧЕЗ електро", ЧЕЗ трейд", "ЧЕЗ България" и още няколко компании. Припомняме, че преди време Върбакова излезе от бизнеса си със слънчева енергия именно с тази цел.

Делото за решението на КЗК да забрани сделката с ЧЕЗ е насрочено за 14 май 2019 г. пред Върховния административен съд.

Ето какво се посочва в съобщението на КЗК:

„В Комисията за защита на конкуренцията (Комисията, КЗК) е постъпило уведомление, вх. № ВХР-2120/21.09.2018г., от „Инерком България“ ЕАД („Инерком“) за намерението на дружеството да осъществи концентрация по смисъла на чл. 22, ал. 1, т. 2 от Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК), чрез придобиване на контрол върху предприятия от групата на „ЧЕЗ“ а.с., Република Чехия в България.

С уведомлението към Комисията е отправено искане безусловно да разреши осъществяването на планираната концентрация, като се произнесе с решение по чл. 60, ал. 1, т. 14 от ЗЗК, тъй като не се очаква концентрацията да породи хоризонтални или нехоризонтални ефекти, които биха могли да окажат неблагоприятно въздействие върху конкуренцията и няма да доведе до установяването на предприятие с господстващо положение, на основание чл. 26, ал. 1 от ЗЗК. В тази връзка Уведомителят твърди, че през месец август 2018 г. е извършена структурна промяна в групата на „Инерком“ и същата вече не включва производители на електрическа енергия.

Мотивите за отказ за образуване на производство, съгласно издаденото на 18.10.2018г. Разпореждане на председателя на КЗК са, че Комисията вече е била нотифицирана за същата сделка между същите страни, със същите предмет и цел, и се е произнесла с Решение № 805/19.07.2018 г. Предвид обжалването на цитирания административен акт от страна на уведомителя „Инерком България” ЕАД и от „ЧЕЗ“ а.с., същият не е влязъл в сила и административното производство не е приключило, а е във фаза на съдебно оспорване. Наличието на висящо административно производство със същия предмет и с участието на същата страна, във фазата на съдебно оспорване, е абсолютна отрицателна процесуална предпоставка за образуване на ново производство пред административния орган по аргумент от чл. 27, ал. 2, т. 2 от АПК.

Следва да се има предвид и разпоредбата на чл. 130, ал. 2 от АПК, съгласно която никой друг орган няма право да приеме за разглеждане дело, което вече се разглежда от съда. В противен случай административният орган ще изземе за решаване въпрос, който вече е предоставен на преценката на съда.

Наред с горното, новите обстоятелства, на които се позовава уведомителят, имат значение за разрешаване на спора, повдигнат пред съда, доколкото представляват факти, взети предвид от антимонополния орган при извършване на икономическия и правен анализ в обжалваното решение, чиято проверка за законосъобразност е предмет на образуваното и неприключило пред ВАС съдебно производство.

Разпореждането подлежи на обжалване пред Върховния административен съд в 7-дневен срок от съобщаването му. КЗК изпрати писмо на 18.10.2018 г. до уведомителя „Инерком България“ ЕАД, чрез упълномощения му представител, за отказа за образуване на производство.“


Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички