КЗК отхвърли решение на "Булгартрансгаз" за българския участък на "Турски поток"


КЗК отхвърли решение на "Булгартрансгаз" за българския участък на "Турски поток"
Снимка: iStock/Guliver

3015

Консорциум "Аркад" не е отказвал да сключи договора за изграждане на 474-километровото трасе до българо-сръбската граница, реши Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Тя отхвърли решението на "Булгартрансгаз" да избере за изпълнител класирания на второ място консорциум "Газово развитие и разширение в България" (ГРРБ). Това съобщава Actualno.com.

Антимонополната комисия е категорична, че възложителят е загубил повече време с решението си да подпише договор с втория участник, отколкото ако беше удължил срока до 31-ви май, поискан от "Аркад". Паралелно с отмененото решение, преписката се връща на "Булгартрансгаз" с указания да продължи действията по сключване на договор със спечелилия търга.

Става въпрос за обществената поръчка за доставка на материали и оборудване, проектиране и въвеждане в експлоатация на обект "Разширение на газопреносната инфраструктура на "Булгартрансгаз" ЕАД паралелно на северния (магистрален) газопровод до българо-сръбската граница", етап: "Линейна част". Стратегическият за България и ЕС проект е на стойност почти 2,3 милиарда лева.  

Първоначално за изпълнител бе избран консорциум "Аркад", чиито членове са "Аркад Енджиниъринг енд Констракшънс Къмпъни" от Саудитска Арабия (с 88% дял) и Аркад Ей Би Би С.п.А. – Италия (с 12% дял в него). От там започват да събират нужните документи, но не смогват в 15-дневния срок от обявлението за избор. Искат удължаване, заради мащаба и сложността на поръчката, а и защото в съответния период има множество празници в трите страни по договора – България, Саудитска Арабия и Италия. Срокът от 16-ри май бива удължен до 23-ти. От саудитско-италианския консорциум настояват за 31-ви май, защото имат затруднения най-вече с банковата гаранция, която трябва да им се издаде от саудитската "Ал Джазира Банк".

"Булгартрансгаз" обаче отказва да удължи срока до края на май. Междувременно, на 17-ти май при тях постъпва писмо от консорциум ГРРБ (с участници "Консорцио Варна 1 (учредено от Бонатти С.П.А и Макс Щрайхер С.П.А) и Комплишънс дивелъпмънт С.А.Р.Л- клон България“. Те предлагат значително намаление на първоначално предложената оферта. И след като на 23-ти май от "Аркад" не успяват да подадат всички нужни документи, на 28-ми излиза решението на възложителя, че избира ГРРБ за изпълнител.

От "Аркад" обжалва това решение. Възложителят иска от КЗК разрешение за предварително изпълнение, за да сключи договор с ГРРБ, но то бива отхвърлено. Сега излезе и решението по същество, с което се отхвърля изобщо решението на "БулгартрансгазЮ да смени изпълнителя с посочените от него мотиви.

Още по темата прочетете в Actualno.com.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички