КЗК глоби Марешки за изкуствено подбиване на цената на горивата


КЗК глоби Марешки за изкуствено подбиване на цената на горивата
Снимка: БГНЕС

5152

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи глоба от 175 437 лв. на фирмата на депутата Веселин Марешки за изкуствено подбиване на цените на горива. Това става ясно от публикувано решение на сайта на КЗК.

"Комисията за защита на конкуренцията установи извършено нарушение по чл. 36, ал. 4 от ЗЗК от страна на „Трейднет Варна“ ЕООД и наложи имуществена санкция в размер на 175 437 лв. (0.1% от общия оборот за 2017 г.).

Комисията установи, че „Трейднет Варна“ ЕООД е осъществявало в свои обекти в страната продажби на горива на дребно (бензин, дизел и пропан-бутан) на цени, по-ниски от разходите за производство и реализация на тези продукти за продължителен период от време и в значителни количества, с цел нелоялно привличане на клиенти", се казва в решението на КЗК.

В решението КЗК пише, че все още има сив сектор на горивата, който се изразява в продажба на горива без доказан произход и наличие на качество. В така описания икономически контекст съществен проблем представлява опитът за изкуствено подбиване на цените и създаването по този начин на невярна и напълно необоснована представа в обществото за това, че основните участници на пазара в лицето на молителите поддържат нереално високи цени във вреда на потребителите. Тези неверни изявления създават изключително негативна нагласа в обществото към сектора като цяло с дългосрочни последици, пише още в решението.

Припомняме, че седем компании, търгуващи с горива на територията на България, подадоха сигнал срещу собственика на бензиностанции - Веселин Марешки - VM Petroleum заради "чист, класически дъмпинг". На 7 декември миналата година в КЗК бе заведена преписка по жалба за нелоялна конкуренция. Инициатори са "Лукойл България", "Еко България", НИС Петрол", "Синергон Петролеум", "Ромпетрол България" и "ОМВ България", а ответник "Трейднет Варна".

Жалба в КЗК бе завел и Марешки. Тя бе за монопол от страна на "Лукойл", но КЗК отхвърли жалбата. "Петролната рафинерия "Лукойл Нефтохим Бургас" има господстващо положение на пазара на производство и внос на бензин и дизелово гориво в България, но не злоупотребява с него. Единственият клиент на рафинерията в страната е "Лукойл България", която пък не е монополист в бранша, като дори среща конкурентен натиск от другите вносители на горива, някои от които са клиенти на дружеството", гласеше решението на антимонополния орган.

Още от Промишленост и търговия


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички