КЗК глоби 3 фирми за некоректното обозначение на съдържанието на млечни мазнини


КЗК глоби 3 фирми за некоректното обозначение на съдържанието на млечни мазнини
Снимка: Thinkstock/ Guliver

2519

Комисията за защита на конкуренцията установи извършено нарушение по чл. 31 от ЗЗК от страна на „Рафтис – милк“ ЕООД, „Сирма Приста“ АД и „Чех – Йосиф Новосад“ ООД и наложи имуществени санкции в размер на 1% от нетните приходи от продажби на всяко от дружествата за предходната финансова година, съобщиха от КЗК.

По-конкретно Комисията наложи имуществена санкция в размер на 34 470 лева на „Рафтис – милк“ ЕООД, имуществена санкция в размер на 38 440 лева на „Сирма Приста“ АД и имуществена санкция в размер на 331 300 лева „Чех – Йосиф Новосад“ ООД, и постанови прекратяване на нарушенията.

В проучването по безспорен начин се установи, че всяко от трите дружества предлага на пазара продукт „сирене от краве мляко“, в съдържанието на което има немлечни мазнини, като това не е отбелязано върху опаковката на продукта. Наличието на немлечни мазнини в продукта „сирене“ е от съществено значение за неговото определяне въобще като „сирене“ или като имитиращ продукт, съдържащ в състава си мляко, който, съгласно нормативната уредба, може да е съставен от други, немлечни мазнини.

При определяне на санкцията Комисията е взела под внимание тежестта и продължителността на нарушението, ограничения географски обхват, както и икономическото състояние на ответните дружества. КЗК е отчела още, че нарушението създава опасност или уврежда живота или здравето на потребителите, тъй като нарушенията са извършени при производството и разпространението на хранителни продукти с некоректно описание на съществените им характеристики.

Още от Потребителски стоки и услуги


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички