КНСБ: Българските работници в Германия често са експлоатирани и мамени


КНСБ: Българските работници в Германия често са експлоатирани и мамени
Снимка: Getty Images / Guliver

4081

Българските работници в Германия се увеличават непрестанно, но растат и нарушенията, свързани с условията им на труд. За това алармираха от Конфедерацията на независимите синдикати (КНСБ).

Само през миналата година около 2000 българи са подали сигнали за трудова експлоатация в Германия. Основните проблеми, с които се сблъскват нашенците, се отнасят до неспазване на трудовото законодателство, измами от страна на посредници за намиране на работа, неизплащане на трудови възнаграждения, невнасяне на социални здравни осигуровки, непризнаване на отработени часове. Другите проблеми, които са констатирани, се отнасят до задържане на лични документи от страна на работодателите и липса на средства за пребиваване.

Едно от сериозните предизвикателства, свързано с работещите в Германия български граждани, е нерегламентираната заетост. Много мигранти работят без трудови договори и без да имат здравни и социални осигуровки, полагат труд в извънработно време и почивни дни и стават често жертва на експлоатация. Българските граждани срещат сериозен проблем с езиковите познания, остава нерешен и въпросът за оказването на хуманитарна помощ за онези, изпаднали в тежко социално положение.

Нели Ботевска от КНСБ обясни, че синдикатът започва да отделя сериозно внимание на защитата на командированите работници с Германия. Експертът посочи две групи случаи на нарушение на правата на трудещите се. Става дума за домашните помощници и социалните асистенти, които отиват в Германия, за да се грижат най-често за възрастни или тежко болни хора. "Някои от тези жени въобще не са командировани според правилата. Повечето тях не владеят немски език, предоставят им се договори на немски език, които те подписват, а на ръка се дописват договорите по отношение на заплащането", обясни още Ботевска.

По думите ѝ другите случаи са свързани със строителните работници в бранша. Има големи нарушения - подписан договор за едно възнаграждение, а всъщност се изплаща по-малка сума за това. Не се плаща извънреден труд, не се плаща труд събота-неделя, отбеляза още синдикалистът.

Още подробности по темата прочетете в Actualno.com.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички