КНСБ ще бори сивата икономика в четири сектора с нов проект


КНСБ ще бори сивата икономика в четири сектора с нов проект
Снимка: БГНЕС

1968

Сивата икономика убива както икономиката ни, така и правата на работниците, които работят без договори и осигуровки. Това каза председателят на КНСБ Пламен Димитров. Той представи нов проект "Активно участие за превенция и ограничаване на недекларираната заетост в България", чиято цел е борба със сивата икономика в четири сектора, предаде репортер на БГНЕС.

Димитров посочи, че един от големите проблеми, произтичащ от работата на фирми в сивия сектор, е недекларираният труд, който през 2013 г. в България е 17.8% при 11.6% за ЕС, като близо една пета (19.2%) от брутната добавена стойност у нас се генерира от недекларирания труд, при 16.4% за ЕС и подчерта, че по-нови данни за ръста на труда в сянка няма.

„Проблемът все още е голям и касае както икономиката, така и пазара. Негативните ефекти към фиска и социално осигурителната система са от една страна, а от друга страна и не на последно място са нарушени правата на работниците – здравни, социални и синдикални права“, заяви Димитров.

Председателят разкри, че през 2019 г. синдикалната организация ще насочи усилията си към четири сектора – ремонт, поддръжка и техническо обслужване на моторни превозни средства; строителство; селско стопанство и лека промишленост – производство на текстил и облекла.

Даниела Алексиева от КНСБ уточни, че проектът се финансира по ОП „Добро управление“ и в рамките на него ще бъде изработена карта, която ще покаже в кои райони на страната какъв е ръстът на недекларираните договори в тези четири сектора; ще бъде създадено мобилно приложение за подаване на сигнали, ще бъде създаден анимационен филм, а в края му ще бъде разработен пакет от мерки, които ще включват законодателни инициативи с цел да бъде преборена сивата икономика и недекларирания труд.

На представянето на проекта присъстваха представители на четирите сектора, които отново посочиха проблемите, с които се борят.

Председателят на съюза на автосервизите Емил Генов каза, че имаме най-стария автомобилен парк в Европа. Той посочи, че по официални данни на полицията, броят на регистрираните автомобили са над 4.2 млн., от които колите на възраст над 10 г. са 3.5 млн., а над 1.5 млн. са над 20 годишни. Около 310 000 автомобила се регистрират годишно, от които около 36 000 са нови, а другите са втора употреба. Генов подчерта, че скоро в страната ни ще започнат да се движат дизеловите автомобили, които бяха или предстоят да бъдат забранени в Западна Европа, което нарежда България на първо място по замърсен атмосферен въздух и все още сме подсъдими по дело, заведено от съда в Люксембург за неспазване на европейски директиви. Председателят добави още, че сме първенци и по загинали в пътнотранспортни произшествия.

„Картинката се допълва и от това, че в България няма регламент за извършване на сервизна дейност. Това отвори широко врати за внос на регламентирани части, на работа в нерегламентирани работилници. В тези сервизи не издават касови бележки, не дължат ДДС на държавата, не назначават служителите си на договори, не носят отговорност за качеството на ремонтите“, подчерта още той.

Според него един такъв регламент ще изкара сервизите на светло. В новия законопроект за автомобилните превози се предвижда публичен регистър за извършените ремонти, който ще вмени отговорност на сервизите да носят отговорност за ремонтите, които извършват.

Сериозен проблем се явяват и автомобилите школи. По думите на председателя на Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България Красимир Георгиев между 80 и 90% от автошколите работят в сивия сектор. Той разкри, че често фирми без автомобили взимат лиценз и го преотдават на хора, които имат автомобили, но те не подлежат на контрол.

По неофициални данни на бранша от този сив сектор фискът губи по 50 млн. лева на година като в това число не са изчислени изплащането на обезщетения.

От Федерацията на независимите синдикални организации от леката промишленост заявиха, че най-голям проблем е експлоатацията на човешкия труд и честото нарушаване на Кодекса на труда.

„Искаме сключване на браншов колективен договор, който ще ограничи сивия сектор. В него ще могат да се заложат стандарти за качество“, заяви председателят на федерацията Цветелина Милчалиева, която подчерта, че ръстът на сивия сектор в браншовете текстил и облекло е около 40%.

От земеделския бранш казаха, че масово се нарушават трудовите права на работниците, както у нас, така и зад граница.

„Около 45% е ръстът на недеклариран труд в селското стопанство в България. От 90% наети по трудов договор, днес наетите, спрямо реално работещите в земеделието, които са около 500 000 са 10%. А заетите спрямо наетите в страната са 3%, които представляват 57 000 души“, заяви Светла Василева и добави, че 80% от трудещите се работят на устна договорка.

Проблемите в строителния бранш са същите като в останалите браншове като от броят на регистрираните фирми е 5100, докато на територията на страната ни работят 15000.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83853
  • GBP
    1
    2.2902
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички