КЕВР ще проверява енергийната борса


КЕВР ще проверява енергийната борса
Снимка: БГНЕС

2022

Държавата ще започне проверка на Българската енергийна борса след постъпили оплаквания от сдружения за драстичните разлики в цените на тока. Това заяви председателят на КЕВР Иван Иванов след проведено заседание.

На практика това е първото голямо разследване на комисията, след като със законодателни промени парламентът разреши на експертите в регулатора да проучват и да се изказват по ключови за енергийната система сделки и случаи

Проверката на комисията ще продължи най-малко 4 месеца, подобно на проучванията, които се правят от Комисията за защита на Конкуренцията. В момента, в който докладът стане готов, ще бъде представен за разглеждане в регулатора, уточни Иванов, цитиран от БГНЕС.

Според председателя на КЕВР цена от 149 лева за мегаватчас е прекалено висока. Към момента един от блоковете на АЕЦ Козлодуй е в планов ремонт до края на октомври и 3 от блоковете на ТЕЦ Марица Изток 2 са изключени от системата, съобщи Иван Иванов.

Според експерти през последните 10 дни на борсата се наблюдават нелогични, притеснителни и може би опасни аномалии в цените на тока, които излъчва Българската независима енергийна борса (БНЕБ. Разликите в цените в отделни часове надхвърлят 250%, а котировките ден за ден се колебаят понякога в рамките на до 100%. Подозренията за подобно грубо вмешателство са напълно основателни, коментират хора от борсата.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички