КЕВР и Енергийната камара обсъдиха електроенергийния пазар


КЕВР и Енергийната камара обсъдиха електроенергийния пазар
Снимка: БГНЕС

2000

Комисията за енергийно и водно регулиране проведе работна среща между ръководството на регулатора и Националната енергийна камара.

В разговора, които се състоя по инициатива на Камарата, от страна на Комисията участваха председателят на КЕВР Иван Иванов, членове на регулатора и експерти, а Националната енергийна камара беше представена от съпредседателя на Управителния съвет Робърт Дик и членовете на УС на сдружението, съобщиха от регулатора.

На срещата бяха обсъдени актуални въпроси за състоянието и тенденциите на развитие на свободния електроенергиен пазар и ролята на енергийния регулатор за мониторинг и контрол на пазара на едро, изготвянето на Правила за измерване на количествата електроенергия и на Общи условия на електроразпределителните дружества и на крайните снабдители. Разменени бяха мнения и относно повишените цени на квотите за въглеродните емисии на международните пазари и възможното им влияние върху бъдещите ценови решения на КЕВР.

Председателят на енергийния регулатор Иван Иванов заяви, че усилията на Комисията са изцяло в подкрепа на по-нататъшната либерализация на пазара в посока на повишаване на неговата ликвидност и прозрачност. Работна група на регулатора вече провежда предварително проучване, което предстои да изясни основателността на постъпилите сигнали за евентуални нарушения от страна на участници в търговията на БНЕБ.

От своя страна съпредседателят на Управителния съвет на Националната енергийна камара Робърт Дик изтъкна значението на прозрачността на пазара като подчерта важната роля на независимия регулатор за създаването на конкурентна среда в енергийния сектор и за справедливо третиране на пазарните участници в борсовата търговия.

Двете страни оцениха срещата като ползотворна и се договориха подобни разговори да бъдат провеждани периодично, по предварително уточнени теми.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички