Йотова предрече проблеми за българите на Острова при Brexit без сделка


Йотова предрече проблеми за българите на Острова при Brexit без сделка
Снимка: Президентство на РБ

2159

При Brexit без споразумение голяма част от българите във Великобритания няма да могат да работят или да продължат обучението си. Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова пред БНР.

„Година и половина бяха водeни много тежки преговори, много неща се изговориха, много са и прогнозите сега. Имам усещането от няколко дни, че Европа, която беше заинтересована повече да има споразумение, сега е втвърдила позицията си и като че ли сега повече иска да има Brexit на всяка цена“, каза Йотова и определи това като катастрофално.

„Великобритания ще загуби евентуалното си привилегировано отношение, каквото имат страни, които са съседни на ЕС, но не са в него. Един твърд Brexit означава плащане на изключително висока и трудна цена. След Втората световна война в момента Великобритания е в най-ключовия си период. И никой не може да изчисли какви ще бъдат загубите както за гражданите на страната, така и за гражданите на ЕС. След гласуването онази вечер категорично ясно е едно – всички предварителни разговори и договорки с Великобритания от страна на страни-членки на ЕС за учещи и работници отпаднаха само с едно гласуване“, каза още вицепрезидентът.

Йотова посочи, че е разтревожена за съдбата на българите във Великобритания. „Трябва да се поставят определени условия пред Великобритания за правата им. Защото третирането на страната като трета държава след Brexit ще постави в невъзможност една голяма част от тези хора да работят или да продължат обучението си. А това е фатално, защото касае човешки съдби. Затова когато политиците говорят, трябва да внимават какво говорят“, каза още Йотова.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички