Йотингер: Обвързването на евросубсидиите и върховенството на закона е справедливо


Йотингер: Обвързването на евросубсидиите и върховенството на закона е справедливо
Снимка: БГНЕС

3062

Обвързването на европейските субсидии със спазването на върховенството на закона е справедливо предложение. Това заяви еврокомисарят по бюджета Гюнтер Йотингер преди началото на конференция на високо ниво, посветена на кохезионната политика, която се провежда в България.

"Мисля, че това е балансирано предложение и ние имаме много ясни аргументи в негова подкрепа. Ще дадем най-доброто от себе си, за да получим "да" от Съвета и от Европарламента", каза още Йотингер, цитиран от БНР.

По време на самото събитие пък той уточни, че за страни като България са на верен път и кохезионната политка си остава най-важният инструмент.

„През изминалия месец ЕК внесе своето предложение за бюджетната рамка след 2020 г., който ще определи облика на следващото десетилетие. Бяха предложени необходими средства за целта. Благодаря на българското председателство, че ни дава възможност да обсъдим за пръв път възможностите на Комисията. Кохезионната политика беше и си остава най-важният инструмент, с който разполагаме, за да развиваме регионите, да повишаваме конкурентоспособността, да привличаме частни инвестиции, да създаваме по-благоприятна среда. След оттеглянето на нашите британски приятели ще загубим 12-14 млрд. евро годишно и това ще означава необходимост от известни съкращения. Намерението на ЕК е ясно – кохезионната политика заема 30% от общите средства“, заяви еврокомисарят, цитиран от "Фокус".

По думите му тя е най-ясният израз на солидарността в ЕС. „Опростяваме правилата за кохезионната политика. Искаме да направим всичко възможно новите държави членки да могат да постигнат средните равнища на БВП на глава от населението. България е сравнително нов член на ЕС и увеличаването на БВП ще бъде постигнато чрез развитие на инфраструктура и подобряване на образованието, обновлението на градските райони. Страни като България са на верен път, но по този път трябва да продължим през следващото десетилетие, за да гарантираме, е България ще заеме пълноценно мястото си. В края на юни ще се проведе срещата на държавните и правителствените ръководители на 27-те държави-членки и трябва да ги убедим, че подходът на кохезионната политика е правилен“, каза още Йотингер.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички