Йончева дава оригиналния запис по скандала "Ало, Банов" на прокуратурата


Йончева дава оригиналния запис по скандала "Ало, Банов" на прокуратурата
Снимка: БГНЕС

2157

Ще предоставим оригиналния запис по "Ало, Банов съм" на Специализираната прокуратура. Това каза водачът на листата на "БСП за България" Елена Йончева по време на пресконференция.

Според нея на ход е Специализираната прокуратура и въпросът е дали ще бъдат прикрити отново тези, които са на власт.

Тя припомни случилото се с аферата "Ало, Ваньо". "Знаете, министър-председателят поиска да бъде спряна проверка на Митниците. Същата съдба готвят на аферата "Ало, Банов съм". Надявам се да не им позволим това да се случи", допълни Йончева.

Във връзка със свидетеля по "Ало, Банов съм", Йончева коментира: "Дали той ще свидетелства е негова решение, факт е, че се страхува да го направи. България няма създадени условия, които да гарантират безопасността на хора, които свидетелстват за корупционни практики. Аз няма да издам своя източник и това ми позволява както етичния кодекс на българските медии, подписан на 24 март 2015 г., така и предварителното споразумение на ЕК от 12 март тази година. Става дума за предварителна директива за защита на източника на информация. Все още не е влязла в сила и това може би ще гарантира здравето и живота на източника".

Според Йончева спецпрокуратурата се опитва да покрие информацията по случая.

"В Европа има практика, когато даден запис на политици показва корупция, злоупотреба със служебно положение, търговия с власт и когато той стигне до медиите и му се даде публичност от това има последствия. Ще ви дам пример с Полша 2015 г., когато политици са записани и то в ресторант по време на разговор и от този запис става ясно, че те търгуват с власт и обсъждат корупционни практики. Този запис стига до медиите, в резултат на което подава оставка министъра на вътрешните работи, министъра на финансите, шефа на централната банка, а година по-късно и главният прокурор си подава оставката заради изтичане на информация по този случай. Никой не е търсил кой точно е направил този запис на политиците, а дали има извършено престъпление", заяви Йончева.

По думите ѝ прокуратурата до този момент се интересува кой е извършил този запис, а не дали и как е извършено престъплението.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички