Извършиха първо по рода си позвъняване през смартфон в 5G мрежа


Извършиха първо по рода си позвъняване през смартфон в 5G мрежа
Снимка: iStock/Guliver

3988

За първо по рода си позвъняване през смартфон в мрежа от пето поколение (5G) съобщиха две технологични компании – шведската Ericsson и американската Qualcomm.

Телефонната сесия е извършена в лаборатория на Ericsson в шведския град Киста с тестов устройство с форм-фактор на смартфон по безжична връзка (OTA) с използване на милиметрови вълни (mmWave) на честота 39 GHz в режим NSA (Non-Standalone), предава TechNews.

За целите на експеримента е използвана комерсиална точка за радиодостъп 5G NR AIR 5331, предавателни устройства на Ericsson, 5G модем Qualcomm Snapdragon X50 и радиочестотна подсистема.

Позвъняването с предаване на данни в лабораторни условия се явява продължение на изпитанията за съвместимост (IODT), които се провеждат от 2017 г. с използване на базови станции 5G NR на Ericsson, предстоящи да влязат в експлоатация, и прототипи на абонатни устройства 5G NR на Qualcomm Technologies.

Тестът ознаменува успешното постигане на междинни цели по пътя към комерсиално внедряване на инфраструктури, смартфони и други мобилни устройства по стандарта 5G NR. Освен това подобни решения позволяват на глобални оператори и производители на оригинално оборудване да провеждат полеви изпитания на собствени мрежи и устройства.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички