Изместването на "Струма" ще излезе 30 - 40 млн.лв., смята шефът на АПИ


Изместването на "Струма" ще излезе 30 - 40 млн.лв., смята шефът на АПИ
Снимка: БГНЕС

3003

30-40 млн. лв. ще са необходими за изместване на трасето на магистрала „Струма“ край Покровник. Това каза председателят на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Дончо Атанасов.

„От медиите разбрах, че българска строителна фирма, без да се споменава името ѝ, работила и проектирала магистрали в Румъния, е направила сметки, че около 1-2 млн. лв. ще са необходими за изместването на трасето. От много години съм в пътния бранш и нито аз, нито колегите ми са чували, че българска фирма строи магистрали в съседна Румъния. Каня ги на среща, за да се запозная и с тях, и със сметките им и да им представя нашите“, коментира инж. Атанасов и добави, че направените от АПИ разчети показват, че много повече средства ще са необходими от хвърлените в публичното пространство.

„Ако трябва трасето да се измества на изток, ще е необходимо да се изгради участък с дължина около 1,8 км. Освен това няма да може да се използва и вече построеното на лот 3.1, което е за около 8 млн. лв. от Кохезионния фонд на ЕС. Сметките ни сочат, че за евентуалното изместване на трасето ще са необходими още около 30-40 млн. лв“, добави той пред "Фокус". По думите му в това са включени не само строителните работи, а и всички необходими допълнителни дейности като отчуждения на имоти например.

„Освен загуба на вече инвестирани средства, изместването би забавило значително цялостното изграждане на отсечката между Благоевград и Крупник с повече от година. По настоящия договор със строителя и утвърденото трасе целият участък трябва да е готов най-късно през август 2019 г", добави той.

Инж. Атанасов обясни, че решението дали трябва да се измести трасето на АМ „Струма“ край Покровник не е от компетенциите на Агенция „Пътна инфраструктура“. По думите му решението ще бъде взето от междуведомствена експертна комисия, назначена от министъра на културата. „Тя ще се произнесе след като завършат археологическите проучвания, които по договор трябва да приключат до 20 юли. Строителни работи на трасето не се извършват и работата на археолозите продължава и в момента“, обясни той.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички