Иванов: Притеснява ме, че при срива на Търговския регистър има мотив

Иванов: Притеснява ме, че при срива на Търговския регистър има мотив
Източник: БГНЕС

Мислите ли, че в тази ситуация някой няма интерес? Притеснява ме, че има мотив – става въпрос за огромни суми, Търговският регистър отчита, ако се окажете собственик на големи активи, нали разбирате, че когато става въпрос за банки, около тях има свързани лица, против законодателството това също е отразено в търговския регистър. Това каза бившият министър на правосъдието Христо Иванов относно срива в Търговския регистър.

Той попита дали са правени редовни проверки на системата и уточни, че по времето, когато е бил министър е бил възложен цялостен одит и са били установени проблеми, които са отстранени. Бившият министър твърди, че тогава всяка седмица се е извършвала проверка за това дали е създадено резервно копие. 

По думите на Иванов "централният проблем в България е, че няма централизирана инфраструктура, че тези неща се случват и управляващите преминаха в успокоителен режим и стана по-зле."

Според него е имало редица сигнали, че хардуерът не се поддържа добре. "Закупен е нов капацитет, но той явно не е бил монтиран", каза още бившият министър. 

Иванов е категоричен, че не може да се гарантира сигурността на данните: "Вместо сериозно отношение виждаме замазване. Фирма "Лирекс" и изпълнителният директор на агенцията Зорница Даскалова трябва да бъдат отстранени от този процес. Въпросът е дали става въпрос за недоглеждане или умишлено допускане. Трябва да има процес, който да доведе до пълна яснота. От най-високо политическо ниво трябва да се осъзнае проблема и да има прозрачност."

Иванов припомни, че фирма "Лирекс" обслужва и ГРАО.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.