Италия се споразумя с ЕК за бюджета си


Италия се споразумя с ЕК за бюджета си
Снимка: iStock/Guliver

2265

Европейската комисия постигна споразумение с Италия за бюджета на страната за 2019 година. Така се избягва възбуждането на дисциплинарни процедури срещу Рим. Това заяви вицепредседателят на ЕК Валдис Домбовскис, цитиран от Reuters и "Фокус".

„Решението не е идеално. То не представлява дългосрочно решение на икономическите проблеми на Италия. Но позволява да се избегне процедура за големия дефицит на този етап“, заяви Домбовскис на пресконференция в Брюксел.

Той добави, че решението може да бъде преразгледано през януари, ако Рим не приложи напълно постигнатата с Брюксел сделка.

Според компромиса Италия ще намали бюджетния си дефицит за следващата година до 2,04 от брутния вътрешен продукт от 2,4%, както беше планирано по-рано.

По-значимият структурен дефицит обаче, който изключва еднократните позиции и промените в бизнес цикъла, няма да се промени през 2019 г. от нивата през 2018-а - компромис, наречен от Домбровскис „граничен“.

Според правилата на ЕС Рим е трябвало да намали структурния дефицит с 0,6% от БВП, но вместо това предложи в първоначалния си проектобюджет за 2019 г. увеличение от 1,2%, според Комисията.

Компромисът при нулева промяна не беше идеален, каза Домбровскис, но позволи на Комисията да се откаже от плановете за започване на дисциплинарни действия, които могат да доведат до глоби.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички