Италия може да се включи в проекта "Турски поток"


Италия може да се включи в проекта "Турски поток"
Снимка: iStock/Guliver

2650

Русия проучва възможността за включването на Италия към газопровода „Турски поток“. Това заяви руският президент Владимир Путин, предава РИА "Новости".

Руският лидер отбеляза, че сега се проучват въпросите, засягащи инфраструктурата, и вариантите за включването на Италия към газопровода.

„Това може да бъде през България, това може да бъде дори през Сърбия, Унгария, това може да бъде през Гърция“, каза той на пресконференцията след разговорите си с италианския премиер Джузепе Конте.

По-рано руският министър на външните работи Сергей Лавров съобщи, че участието на Европейския съюз и други страни в проекта „Турски поток“ е възможно при наличието на гаранции, че няма да се повтори историята с „Южен поток“.

„Турски поток“

През октомври 2016 г. беше подписано от Русия и Турция междуправителствено споразумение за проекта за строителство на газопровод „Турски поток“.

Проектът предвижда изграждането на две отсечки на магистралния газопровод по дъното на Черно море с капацитет по 15,75 милиарда куб.м. газ всяка. Едната отсечка трябва да захранва със „синьо гориво“ турския пазар, а другата преминава транзитно през Турция за европейските държави. Доставките на газ се предвижда да започнат на 1 януари 2020 г.

Строителството на морската част от „Турски поток“ започна на 7 май 2017 г. На 13 април 2018 г. бе съобщено, че „Газпром“ е построил 66% от морския участък на „Турски поток“.

Решението за строителството на този газопровод беше прието, след като през декември 2014 г. Русия обяви спирането на проекта „Южен поток“ заради неконструктивната позиция на Европейския съюз. Той трябваше да премине през територията на България, Сърбия и Унгария.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички