Италианска компания спря поръчка на „Булгартрансгаз“ за над 67 млн. лв.


Италианска компания спря поръчка на „Булгартрансгаз“ за над 67 млн. лв.
Снимка: Getty Images

5321

Италианската компания Societa Appalto Lavori Pubblici S.p.A (SALP) блокира поръчка на „Булгартрансгаз“ за 67 480 000  лв. без ДДС.

Тя е за подмяна на преносен (магистрален) газопровод в 58,3-километров участък. Обектът е разделен на няколко етапа. Първият касае преносен газопровод от очистно съоръжение (ОС) „Беглеж“ до кранов възел (КВ) „Дерманци“. Вторият е от КВ „Дерманци“ до КВ „Батулци“. Четвъртият е: ОС „Беглеж“ – КВ“ Дерманци“ – КВ „Батулци“ – КВ „Калугерово“.

С реализацията на проекта ще се подмени участък от северния полупръстен на националната газопреносна мрежа в участъка между ОС „Беглеж“ и КВ „Батулци“, с което ще се гарантира безаварийна експлоатация на газопровода и ще се осигури необходимия капацитет за пренос на природен газ. Той е въведен в експлоатация през 1973 и 1975 г. Общата му дължина е 58,3 километра, DN700 диаметър и проектно налягане от 54 бара.

По технологични причини, за да не се допусне прекъсване на подаването на природен газ към потребителите, етап 3 ще се изгради най-напред, като неговото изпълнение е възложено вече с отделна обществена поръчка.

Договорът за третия етап е сключен в последния ден на миналата година с консорциум „Западгазэнергоинвест“ (с участници „Европроект Билдинг“ ЕООД – София, „Киматроник“ ЕООД – София, и руската ООО „ЗападГазЕнергоИнвест“ – Калининград. Стойността на поръчката е 21 877 700 лв. без ДДС.

Трасето, респективно сервитута на преносния газопровод, който предстои да се възложи, преминава през областите Плевен и Ловеч.

Италианската компания Societa Appalto Lavori Pubblici S.p.A (SALP) е обжалвала пред Комисията за защита на конкуренцията дадените от възложителя на 5-ти март разяснения (по 15 поставени въпроса – б. р.).

На 15-ти март КЗК е образувала производство по оплакването, а процедурата по приемане на оферти и тяхното разглеждане е спряна. Всъщност, на тази дата изтичаше крайният срок за приемане на оферти. Отварянето им бе планирано за днес, но то ще се отложи докато процедурата се възобнови.

Припомняме, че SALP S.p.A е изпълнител на проекта за 80-километров преносен газопровод Добрич – Силистра, който приключи през октомври месец 2015 година. Общата му стойност бе 12,280 млн. евро, от които 9,214 млн. евро са безвъзмездна финансова помощ по Международен фонд „Козлодуй”. Останалата част от стойността на проекта е финансирана от оператора „Булгартрансгаз”. 

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички