Иран заплаши да затвори Ормузкия пролив, през който арабските страни изнасят петрол


Иран заплаши да затвори Ормузкия пролив, през който арабските страни изнасят петрол
Снимка: iStock/Guliver

3255

Иран ще затвори маршрута за доставки на петрол през Ормузкия пролив, ако САЩ постигнат целта си да забранят износа на ирански петрол. Това заяви Есмаил Кусари от Корпуса на стражите на ислямската революция, предаде Bloomberg.

„Всякакви враждебни политики на САЩ ще им донесат неизмерими последствия“, каза Кусари. „Ако на Иран не му дават да изнася петрол, ние няма да разрешим доставките на петрол за света през Ормузкия пролив“.

Ормузкият пролив, който е с широчина 54 км., свързва Персийския залив с Индийския океан. Само през този пролив могат да правят износа на своя петрол Бахрейн, Катар и Кувейт. Тези държави нямат друг изход на море.

През пролива минават и танкери на Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и Ирак, допълва руският в.„Ведомости“.Тези страни транспортират през пролива съответно 80, 85 и 85% от своя петрол“, каза пред медията директорът на Vygon Consulting Мария Белова. По нейните думи около 80% от минаващият през Ормузкия пролив петрол се насочва към страни като Китай, Япония, Индия, Южна Корея и Сингапур.

В Персийския залив са разположени основните петролни терминали на Саудитска Арабия (износ от 357,5 млн. тона петрол, от които 47 млн. тона са за американския пазар), сочи отчет на Бритиш петроилъм. Ирак и Кувейт общо изнасят 290 млн. тона петрол годишно, от които 37,2 млн. тона са за САЩ.

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички