Индийски компании искат да инвестират в няколко сектора у нас


Индийски компании искат да инвестират в няколко сектора у нас
Снимка: Министерство на икономиката

3353

Индийски компании проявяват интерес за инвестиции у нас в сферата на автомобилостроенето, информационните и комуникационни технологии, хранителната промишленост, селското стопанство и производството на дрехи.

Това стана ясно по време на среща на заместник-министъра на икономиката Александър Манолев с ръководството и членове на най-голямата бизнес организация в Индия – FICCI. Той проведе двустранни разговори с потенциални инвеститори, които имат интерес към България и отправи покана към тях да посетят страната ни и конкретни локации, които биха били подходящи за разкриване на техни производства, съобщиха от МИ.

Основана през 1927 г., FICCI е най-голямата и най-стара бизнес организация в Индия. Тя обслужва членовете си от индийските частни и публични корпоративни сектори и мултинационални компании, като достига до над 250 000 компании.

„Икономическата политика на България поставя акцент върху развитието на индустрии с висока добавена стойност като информационни технологии, автомобилната индустрия, машиностроенето, химическата и фармацевтичната промишленост, и можем да предложим добри възможности за индийски инвестиции в тези области“, посочи Александър Манолев. Той обърна внимание и на факта, че с инвестиция в нашата страна индийските компании ще получат достъп до единия европейски пазар, а стратегическото ни географско положение ни прави атрактивни и за локация за бизнес с трети страни от Близкия и Далечния Изток.

„Страната ни има ключови елементи, необходими за успеха на бизнес и инвестиционните проекти: финансова и макроикономическа стабилност, благоприятен данъчен режим, квалифицирани професионалисти, както и най-ниските оперативни разходи в Европа. Но най-важно от всичко са и редицата успешни примери на индийски компании, които оперират в страната ни“, подчерта Александър Манолев. Той се спря и на някои от реализираните инвестиции от Индия през последната година. Компанията Sutherland Global Services предлага аутсорсинг на бизнес процеси и оперира пет центъра в България, в които работят над 2000 високоплатени специалисти. Тя обслужва и клиенти от цял свят, сред които и Cisco, DELL, McAfee, Allianz, Google, Amazon и др., като планира да разраства дейността си у нас.

Друг добър пример е този на индийската ИТ компания „Феуджи (“Feuji” Inc), която откри център за аусторсинг и ИТ услуги, подпомагащ дейността на HP и компанията DXC в България. „Феуджи“ обслужва от страната ни и американските компании “VMware” и “AGCO”. Понастоящем за нея работят около 100 специалисти. Индийската „Синегранд“ оперира 3 киносалона в България и планира да инвестира през следващата година още 3 млн. евро в откриване на нови обекти. Индийски компании имат инвестиции у нас и в туризма, медицината, фармацията, земеделието и др.

По време на срещата бяха представени и предимствата, които Национална компания „Индустриални зони“ (НКИЗ) може да предложи в локациите, които оперира. Подписано бе и Споразумение за партньорство между Антоанета Барес, изпълнителен директор на НКИЗ и Ракеш Бакши, член на Управителния съвет на FICCI, по силата на което организацията ще насочва своите членове, проявяващи интерес към България, към държавните индустриални зони.

Зам.-министър Манолев посети и една от най-големите фабрики за производство на обувки в Индия и разговаря с Пуран Давар, председател на „Dawar Footwear Industries“ и регионален председател на Съвета за износ на кожи на Индия. Двамата разговаряха за възможностите за инвестиции в нашата страна. Александър Манолев акцентира, че България има традиции в производството на кожени дрехи и обувки и може да предложи редица предимства при дадена инвестиция. „Атрактивни за Вас биха били локации, които да дадат достъп до единния европейски пазар и същевременно удобни за внос и износ на суровини към трети страни“, посочи икономическият заместник-министър. Той представи два от проектите, по които работи Министерството на икономиката – за обособяване на индустриални зони при Кърджали и Сандански.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички