Имаме ли право на обезщетение, ако лошото време провали почивката ни?


Имаме ли право на обезщетение, ако лошото време провали почивката ни?
Снимка: iStock/Guliver

3532

Лошото време проваля плановете на хората, но трябва да се различат няколко хипотези, обясни Игнат Арсенов, изпълнителен директор на Европейския потребителски център за България.

При първата хипотеза - когато почивката вече е започнала и ние сме там на място, има два варианта - единият е да сме си купили пакетна почивка с туроператор и всичко организирано, а вторият - сами да сме си организирали транспорт, хотел и резервация.

„Ако нашата почивка е пакетна, трябва да искаме съдействие от съответния туроператор и неговия представил на място, да ни съдейства, да ни прибере вкъщи, да организира транспорта или да ни намери алтернативно място, където да спим, докато ни прибере вкъщи поради огромното бедствие“, посочи Арсенов пред БНТ.

В тези случаи ние нямаме право на допълнително обезщетение за това, че сме прекарали лошо вместо на плажа, коментира Арсенов, а причината е, че това е природно бедствие и няма как да се влияе на времето.

За тези, които сами са си организирали почивката и транспортът е техен, обаче ще трябва да си организират сами възможността да се приберат, подчерта той.

Когато човек напусне хотела си по-рано - заради лошото време - той няма да има право на обезщетение, тъй като договорът е прекратен поради извънредни обстоятелства, каквото е лошото време, каза още специалистът.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички