Има тенденция за увеличаване на консумацията на зеленчуци в световен мащаб

Има тенденция за увеличаване на консумацията на зеленчуци в световен мащаб
Източник: БГНЕС

Очаква се увеличаване на търсенето и консумацията на зеленчуци в световен мащаб. Това от своя страна ще доведе до нарастване на цените. Откроява се тенденция да се търсят качествени и разнообразни зеленчуци и това може да е добра новина за органичното производство и за по-екстензивните зеленчукопроизводители, пише Агрозона.

Навиците на потребителите в последните години са насочени към целогодишна консумация на зеленчуци и плодове, като предпочитанията са насочени към местните, свежи продукти, което очертава добри перспективи пред оранжерийното производство.

По данни на агенцията за икономически анализи ERS-USDA, между 1974 и 2014 година се отчита слабо увеличение в консумацията на зеленчуци на човек от населението в САЩ. Картофите и доматите са най-консумираните продукти, като през 2014 на човек се падат около 50 кг картофи и около 40 кг домати. За сравнение в България през 2014 година, консумацията на домати е около 23 кг. на човек.

По данни на местния статистически институт положението в Румъния наподобява това у нас. През 2015 г. в северната ни съседка е отчетен спад на консумацията на консервирани зеленчуци, като остава висока главно в домакинства с повече възрастни членове.

 

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.