Има ли заразени яйца на пазара в България?

Има ли заразени яйца на пазара в България?

Скандалът със заразените с фипронил яйца в Западна Европа продължава да се разраства. Продължават проверките в птицеферми и по магазините. От Европейската комисия съобщиха, че трите най-засегнати държави засега са Белгия, Холандия и Германия.

Унгария стана 17-ата страна, засегната от скандала с продажба на продукти, в които се използват яйца, заразени с фипронил.

Има затворени птицеферми в Холандия, Белгия, Германия и Франция.

Засегнатите страни, в които бяха намерени партиди от яйцата са Великобритания, Швеция, Австрия, Ирландия, Италия, Люксембург, Полша, Румъния, Унгария, Словения, Словакия и Дания, Швейцария, скандалът стигна до Хонконг.

У нас няма данни за заразени яйца и продукти с фипронил засега, потвърди д-р Татяна Николова, началник отдел в дирекция "Контрол на храните" в Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ), пред bTV.

„У нас препарати с фипронил не се допускат в сгради с птици. В Западна Европа е употребен от недобросъвестен фермер”, уточни д-р Николова.

По думите й на пазара у нас повечето яйца са български. Експертът напомни, че по кода на яйцата може да се разбере от коя страна идват.

Потребителят може да се ориентира по кода. Яйца с произхода от заразени ферми няма. Голяма част от яйцата на пазара са български.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.