Има бум на ремонти заради некачествени горива, твърдят автомонтьори

Има бум на ремонти заради некачествени горива, твърдят автомонтьори
Източник: iStock/Guliver

"В Австрия, в Германия, дори една Румъния, където са на 250 км от нас, горивото е в пъти по-добро. Придърпването на колата се получава от горивото. При зареждане от Румъния няма шум, няма вибрация, придърпване. Като заредя в България, 100 литра ми стигат за 600 км, а ако заредя в чужбина – 650-700 км." Това твърди Галин Белчов, който е преминал 5000 км по пътищата на Европа.

От Българската петролна и газова асоциация (БПГА) твърдят, че такова разминаване не може да има. "Не е възможно да има двоен стандарт, тъй като стандартите за качество на горива са разписани в европейска директива", твърди Светослав Бенчев от асоциацията.

Според автомонтьори обаче има бум на ремонти заради некачествени горива. Специалистите все по-често се натъкват на повреди на колите, причинени от некачествени горива - запушени филтри, дефекти в горивните системи и дори повредени двигатели. От началото на годината са изтеглени над 1 млн. литра горива, които не отговарят на нормите, а наложените глоби на търговците вече минават 1 млн. лева, съобщи Нова телевизия.

"Запушват се филтри, катализатори. Това в дългосрочен план води до големи повреди на целия двигател", каза автомонтьорът Марио Арнаудов. Според него причината е една – горивата.

Контролиращите органи признават, че често откриват и проблеми при пробите. "Най-чести отклонения дават дестилационните характеристики при бензина и по-специално краят на кипене, както пък при дизела е пламната температура. Нарушение на всеки един от тях води до некачествено гориво", обясни Росица Калоянова от ДАМТН.

От БПГА твърдят, че многократно тестват продуктите си преди да стигнат до резервоарите на автомобилите ни. Тестовете в някои от пробите показват и примеси в горивата. "Не може да се каже, че това са някакви злонамерени манипулации на горивото", смята Калоянова.

"Основният проблем, който се констатира на по-малките обекти, е смесването на бензин и дизел. Понякога се прави умишлено. Повече случаи е въпрос на грешка при доставката", каза Бенчев.

Адвокат Румяна Желязова обясни, че може да се търси обезщетение при ремонт заради некачествено гориво. Засега застрахователите не покриват щети, причинени от некачествено гориво.

Васил Нейчев от Държавната агенция за метеорологичен и технически надзор допълни, че през последните месеци са направени масирани проверки в над 12 общини на територията на страната. Проверени са над 170 бензиностанции, взети са проби от над 260 горива, като изследванията показват 12 несъответствия от изпитванията на тези проби. Основно несъответствията са пламна температура на дизеловото гориво и дестилационни характеристики на бензина.

"През годината сме проверели над 100 обекта, които разпространяват течни горива, установили сме 60 несъответствия съгласно закона за атмосферния въздух и 15 – за съдържанието на биокомпонент", обясни Нейчев.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.