Икономическата ситуация в България се влошава, смятат потребителите


Икономическата ситуация в България се влошава, смятат потребителите
Снимка: iStock/Guliver

2473

Българските потребители смятат, че икономическата ситуация в страната се влошава, усещат повече финансови проблеми и прогнозират, че това ще се задълбочи през следващите 12 месеца. Това сочат данните на Националния статистически институт за доверието на потребителите.

През април общият показател на доверие се понижава с 0.7 пункта в сравнение с януари, което се дължи изцяло на засиления песимизъм на градското население.

Живеещите в градовете влошават оценката си за икономическата ситуация през изминалата година, докато в селата са по-умерени. Същевременно обаче прогнозите за следващите дванадесет месеца и на градското, и на селското население са по-неблагоприятни, в резултат на което общият балансов показател намалява с 2.1 пункта.

Мненията на потребителите за финансовото състояние на техните домакинства през последните дванадесет месеца, както и очакванията им за следващите дванадесет месеца, са по-негативни в сравнение с януари.

Прогнозите за безработицата през следващите 12 месеца обаче са умерени и показателят спада с 4.4 пункта спрямо началото на годината.

Потребителите продължават да смятат, че през последните 12 месеца потребителските цени се увеличават, макари с по-слабо темпо, отколкото това им изглеждаше през януари. Инфлационните им очаквания за следващите дванадесет месеца са по-слабо изразени.

Последната анкета отчита известно подобрение (от 2.0 пункта) на нагласите в момента да се харчи за предмети с дълготрайна употреба, както и да се правят планове за такива покупки през следващите 12 месеца. Селското население гледа по-позитивно на възможността за покупка на кола в близката година, отколкото преди три месеца.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички