Идея: Извънредният труд да се увеличи от 150 на 300 часа годишно


Идея: Извънредният труд да се увеличи от 150 на 300 часа годишно
Снимка: iStock/Guliver

2189

Извънредният труд за един работник да се повиши от 150 на 300 часа годишно - това обсъжда работна група за промени в Кодекса на труда в социалното министерство. На дискусия, организирана от КНСБ и фондация "Фридрих Еберт" за работното време, синдикалистите обаче настояха това увеличение на извънредния труд да стане само чрез колективно трудово договаряне на отраслово и браншово равнище, предаде БНР. Националният секретар на КНСБ Величка Микова обясни:

"В момента в Българския кодекс на труда извънредният труд не може да надвишава повече от 150 часа, като 30 часа дневен или 20 часа нощен труд през един календарен месец, 6 часа дневен или 4 часа нощен през една календарна седмица и 3 часа дневен или 2 часа нощен труд през два последователни работни дни".

В редица сфери като търговия, ресторантьорство и транспорт не се спазват ограниченията за работното време, съобщиха още от синдиката.

41% от работниците в България смятат, че работното им време не съответства на семейните и социалните им ангажименти, сочи европейско проучване. Това нарежда страната ни на първо място по този показател, обяви изследователят Виолета Иванова от КНСБ:

"Средно за Европейския съюз този дял е около 22% и това най-вече се дължи на факта, че в България не са така широко разпространени всички атипични форми на заетост, на прилагане, както вече говорихме, на различните типове режими, които законодателството позволява".

От КНСБ настояват също за промени в Кодекса на труда относно така наречения родителски отпуск. Синдикалистите искат неплатеният отпуск в размер на шест месеца за отглеждане на дете да се полага на всеки от родителите до 10-годишна възраст на детето, а не до осем, както е сега.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички