И заради ДАБЧ Симеонов отказа да си подаде оставката


И заради ДАБЧ Симеонов отказа да си подаде оставката
Снимка: Actualno.com

1980

През лятото на 2017 година получих сигнали за злоупотреби в Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) от едно лице, което пожела среща. Това лице се казва Катя Матева. Към онзи момент все още служителка на Министерството на правосъдието и пряко отговаряща за българското гражданство. Бяха ми предоставени писмени данни и сигнали, подадени към ДАНС. Така започнаха обясненията на вицепремиера Валери Симеонов, предизвикани от исканията за неговата оставка от страна на БСП и ДПС заради установените престъпления в ДАБЧ.

Симеонов допълни, че след срещата се е посъветвал с неговия близък "съратник" Красимир Каракачанов и получил от него съгласие и да предостави тези материали на съответните специализирани служби.

"Срещата беше проведена в моя кабинет на 30 октомври 2017 година. Предоставих писмената информация и устно запознах компетентните институции. Две седмици по-късно направих втора среща и с това моите ангажименти приключиха. До колко те са послужили за повдигането на сегашните обвинения не мога да кажа, не ми е работа да се интересувам", каза още Симеонов.

"Не мога да приема едни упреци за оставка без каквото и да било основание", обясни още той и увери, че си е изпълнил задълженията по отношение на Държавната агенция на българите в чужбина. Симеонов допълни, че исканията за оставката му по повода са несъстоятелни.

Припомняме, че заради схема с издаване на удостоверения за български произход за кандидатстващи за български паспорт чужденци в ареста се отзова председателят на ДАБЧ Петър Харалмпиев, който е номинация на свързвана с ВМРО неправителствена организация - “Бг Патриот”. Харалампиев е с обвинения за ръководене на организирана престъпна група, за подкуп и търговия с влияние. Подкупът е 5000 евро, а по 5 други случая взел по 350 евро, твърди прокуратурата.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички