И министри могат да бъдат обвинени за нарушенията в болниците


И министри могат да бъдат обвинени за нарушенията в болниците
Снимка: БГНЕС

3593

До края на март се очаква Министерството на здравеопазването (МЗ) да изпрати допълнителни материали за финансовото състояние на няколко болници в страната. Ако се съберат доказателства за това, че високо поставени длъжностни лица, включително министри или зам.-министри, които са дали разрешение за упражняване на медицински дейности в нарушение на Закона, ще бъдат обвинени по заведените дела от Софийска градска прокуратура. Това каза пред журналисти в Бургас Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор на Р България Сотир Цацаров.

По думите ѝ под прицела на Прокуратурата са действията на лица, в резултат на които УМБАЛ-Бургас, както и още няколко на територията на страната, са доведени до изключително тежко финансово състояние. Става въпрос за безстопанственост.

„Така сме започнали разследванията. По този начин главният прокурор е разпоредил разследването да се ръководи от Софийска градска прокуратура. Събират се и към този момент доказателства и за болницата в Бургас, и за останалите болници в страната. Очакваме до края на този месец Министерството на здравеопазването да ни изпрати допълнителни материали за всички останали болнични заведения в страната. Разпитват се свидетели, ще бъдат назначени и експертизи. Предмет на разследванията са не само умишлени или неумишлени действия за безстопанственост, но и умишлено и съзнателно сключване на явно неизгодни договори. Ако се съберат доказателства за това, че високо поставени длъжностни лица, включително министри или зам.-министри, които са дали разрешение за упражняване на медицински дейности в нарушение на Закона, ще бъдат обвинени по заведените дела от Софийска градска прокуратура“, каза още Арнаудова.

Тя припомни, че началото на инкриминирания период е от декември 2010 година. По думите ѝ първите индикации за органите на Прокуратура за извършвани престъпления в болниците са протестите във врачанската болница. След това главният прокурор се е самосезирал, предаде Фокус.

„Много бързо се установи, че в болницата реално работи забраненият от 2010 година модел на болница в болницата“, добави Арнаудова. По думите ѝ главният прокурор е разпоредил извършването на проверка на всички такива сключени договори, които са над 326 договора в страната. Била е възложена е и проверка на МЗ. Окончателните резултати ще са ясни в края на март.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички