И БНБ се сети да предупреждава за рисковете при търгуване с криптовалута

И БНБ се сети да предупреждава за рисковете при търгуване с криптовалута
Източник: БГНЕС

Търговията с виртуални валути е изключително рискова, предупреди Българската народна банка (БНБ).

Институцията се присъедини към изразената позиция от страна на Европейските надзорни органи относно увеличаващия се брой потребители, които купуват криптовалути без да са наясно с рисковете.

"Виртуалните валути като Bitcoin, Ripple, Ether и други показват екстремна нестабилност на цената си и ясни признаци на ценови балон. Потребителите, които купуват виртуални валути, трябва да са наясно, че има висок риск и че могат да загубят големи суми или дори всичките си пари, които са инвестирали", предупреждават от БНБ.

Въпреки множеството подобни позиции от страна на банки и регулатори, популярността на виртуалните валути остава висока. Наскоро финансови експерти коментираха, че пазарът им може да достигне 1 трлн. долара тази година.

На среща на върха в Дубай пък специалисти заявиха, че технологията със сигурност има реално бъдеще.

Управителят на компанията Blockchain Technologies Corporation Ник Спанос подчерта, че „когато цената на криптовалутата расте, много хора започват да се интересуват от нея и се опитват да разберат какво представлява тя“.

„Това, което прави криптовалутата за постигането на пиърингово доверие е невиждано, по-рано нямаше такова нещо“, продължи той, цитиран от ТАСС. „Хората полудяха по тази нова технология и започнаха да влагат в нея пари“.

Спанос отхвърли критиката към виртуалната валута. „Криптовалутата – това е валута на паричната независимост на хората и тя е повече от финансова единица“, подчерта той.

„Манипулациите на цената не са ново нещо. Виждаме такива неща на основните пазари. Сега сме в стадия на зараждането на новата индустрия на криптовалутата и затова такива манипулации на цената са неизбежни“, заяви на срещата още един авторитетен експерт – президентът на компанията NEM.io Киан Лон Вонг.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.