Хванаха служител на НАП с 15 000 лева подкуп

Хванаха служител на НАП с 15 000 лева подкуп
Източник: БГНЕС

Служител на НАП е заловен в момента на получаване на подкуп от 15 хил. лева. Това каза административният ръководител на Софийска градска прокуратура Емилия Русинова на брифинг във връзка с образувано досъдебно производство срещу служител на НАП за подкуп.

Русинова обясни, че образуваното досъдебно производство е след успешна акция на служители на ГДБОП под ръководството на Софийската градска прокуратура. В рамките ѝ е задържано лице, служител на НАП, който е заловен в момент на получаване на първия транш от поискан от него сума, предава "Фокус".

Служители на приходната агенция са били определени със заповед да извършат ревизия на търговско дружество. В последствие въпросните служители са провели няколко срещи с управителя на дружеството. При първата от тях те са го уведомили, че по отношение на неговото дружество са установени недекларирани печалби в размер на 800 хил. лева. Служителите са предложили да му бъде изготвен акт само за 16 до 20 хил. лева. За целта управителят на дружеството е трябвало да им предостави сумата от 45 хил. лева.

Сигналът за поискания подкуп е подаден от самия управител и в последствие служителят на НАП е заловен при получаването на първия транш от 15 хил. лева, които са му били предадени в центъра на столицата. Емилия Русинова уточни, че служителят е задържан за 72 часа и предстои да бъде поискано постоянното му задържане под стража, а процесуално следствените действия по случай продължат, като има и още заподозрени.

Задържаният с подкуп служител на НАП - експерт от отдел "Ревизии"-  е бил отстранен от длъжност през 2015 година заради престъпление от общ характер. По непотвърдена информация той е бил възстановен на работа със съдебно решение, стана още ясно от думите на Русинова.

По думите ѝ анализът на доказателствата не е приключил и кръгът от обвиняеми лица не е изчерпан. Тя отбеляза, че на управителя на проверяваното дружество, на когото е искан подкуп, е било обяснено от служителите на НАП, че по принцип взимат по 8%, но в конкретния случай са решили да поискат 4% - по 15 единици на човек.

„Обяснението на служителя на НАП, е че по принцип счетоводството е добре водено, но по някакъв сложен механизъм, който дори самият свидетел не е успял да разбере, му е изчислено, че всъщност дружеството има несъответствие с 800 хил. лева“, посочи още тя.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.