Huawei ще може да работи още 90 дни с фирми от САЩ


Huawei ще може да работи още 90 дни с фирми от САЩ
Снимка: Getty Images/Guliver

4684

Администрацията на Доналд Тръмп вероятно ще продължи с нови 90-дни лиценза, позволяващ на американските компании да работят с китайският технологичен гигант Huawei, предаде Reuters, цитирайки два източника, запознати с въпроса.

След като през май добави Huawei към своя икономически "черен списък", позовавайки се на риск за националната сигурност. Министерството на търговията на САЩ все пак позволи на китайската компания да продължава да закупува някои американски части и устройства с цел да се сведат до минимум проблемите на нейни клиенти, много от които поддържат мобилни и интернет мрежи в провинцията.

Ново удължаване на този срок се очаква да бъде обявено по-късно днес, когато изтича предходния срок на временни лицензии, посочиха източниците на Reuters, пожелали анонимност, предава БНР.

Говорител на Huawei, която е най-големият производител на телекомуникационно оборудване в света, заяви в петък, че компанията не коментира слухове и спекулации, като отделът по търговия на технологичния гигант също отказа коментар.

Председателят на борда на директорите на Huawei Лиан Хуа заяви на технологична конференция, че включването на компанията в "черния списък" на САЩ е имало "ограничено" въздействие.

"Независимо дали ще има удължаване на лицензията, реалното въздействие върху Huawei ще бъде много ограничено. Нашите продукти могат да се доставят, без да разчитат на американски компоненти и микрочипове", отбеляза той.

Американският министър на търговията Уилбър Рос заяви пред телевизия Fox Business Network, че някои провинциални доставчици на мобилни и интернет услуги се нуждаят от временните лицензи, тъй като те все още са зависими от Huawei за техните 3G и 4G мрежи.

Новината за предстоящото ново удължаване на лицензията на китайския гигант идва на фона на преговорите между САЩ и Китай, целящи постигането на временно търговско споразумение, известно като "първа фаза" от една по-всеобхватна двустранна търговска сделка.

Американските власти наложиха ограниченията на Huawei заради подозрения в шпионаж, които китайската компания многократно отрече.

През миналата седмица министърът на правосъдието Уилям Бар заяви, че "не може да се вярва" на китайските компании Huawei и ZTE Corp., подкрепяйки по този начин предложение да се забрани на американските безжични оператори да използват правителствен фонд в размер на 8,5 млрд. долара за закупуване на оборудване или услуги от двете фирми.

Министерството на търговията обмисля дали да предостави индивидуални лицензи на американски компании за продажба на техните компоненти на Huawei, след като стана ясно, че ведомството вече е получило над 200 подобни заявки. Този въпрос обаче едва ли ще бъде решен днес.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички