Христо Бисеров остана само с едно обвинение


Христо Бисеров остана само с едно обвинение
Снимка: БГНЕС

2035

Прокуратурата окончателно се отказа от обвинението за недекларирани валутни сделки, което беше повдигнала на бившия депутат и бивш зам.-председател на ДПС Христо Бисеров. Така срещу Бисеров остава единствено обвинението за недекларирани данъци.

От мотивите на първоинстанционния съд към оправдателната присъда се разбра, че прокуратурата е допуснала повтарящи се грешки в обвинението и дори се е позовала на закон, според който едно от посочените деяния не е престъпление. Защитата на Бисеров заяви пред съда, че има тълкувателно решение на ВКС според което данъчните престъпления се доказват с методите от Наказателно-процесуалния кодекс, а не Данъчно-осигурителния.

До месец Върховния касационен съд трябва да се произнесе по делото, информира БГНЕС.

На 1 декември преди година, на първа инстанция, Бисеров беше оневинен, като ключово значение изигра информацията за сметките му в Швейцария. Какво точно е питала прокуратурата за тамошните сметки на Бисеров - за 314 529 долара и 82 515 евро, не стана ясно, след като швейцарските власти официално съобщиха, че питането е било непълно, но и на втора инстанция бившият депутат беше оправдан.

Делото срещу Бисеров беше възбудено за извършени три умишлени престъпления – за избягване установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери, за нарушаване на Валутния закон относно задължението за деклариране на сделки с валутни ценности и за затаяване на истина в писмена декларация, подадена пред Сметната палата. Според обвинителния акт през 2012 година Бисеров е декларирал 8376 лв. данъци, които са на база на доходите му като депутат. Разследващите бяха установили, че бившият зам.-шеф на ДПС реално е дължал повече. Разминаването идвало от негови авоари в евро и долари в банкова сметка в Швейцария, които не е декларирал. Става дума за 314 529 долара и 82 515 евро, чиято левова равностойност е 700 960.60 лв. Укриването на тази сметка е повод за второто обвинение. Прокуратурата твърдеше, че той е нарушил валутния закон, като не е декларирал пред БНБ, че има сметки в чужбина. Третото обвинение беше, че не е декларирал сметките си пред Сметната палата.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички