Хора, които тепърва ще се пенсионират, могат да се окажат с 200% по-ниска пенсия


Хора, които тепърва ще се пенсионират, могат да се окажат с 200% по-ниска пенсия
Снимка: iStock/Guliver

3497

С новите правила за изчисляването на пенсии има хора, при които сумата намалява с 200%. За това алармира бившия депутат от "Реформаторски блок" Гроздан Караджов. Той говори за случай, в който пенсията на човек намалява с 480 лв. 

По думите му промяната не е направена като реформа с необходимото обществено обсъждане, никъде не са представени разчети. Обяснението на този факт от страна на депутата от ДПС и бивш социален министър Хасан Адемов беше, че обществено обсъждане е нямало, защото това е прокарано от управляващите като процедура по Закона за държавния бюджет за 2019 година.

"Това е направено за един ограничен кръг хора, няколко хиляди тариката, които са си правили сметки. Политически те стоят много цинично. Тези хора с т.нар. "три златни години" така са започнали своя трудов стаж, те са знаели, че в последните 15 години ще могат да изберат трите най-добри години и това става преди 2000 година, като повечето са от държавния сектор. Кой от държавния сектор ще тръгне да прави фалшиви книжки?", попита Караджов в интервю за bTV.

По негови разчети 22 хил. души ще бъдат ощетени през тази година и това ще се повтаря всяка година с известно намаление през идните години.

"Това си е чист грабеж от индивидуалния доход на всеки пенсионер. Това прави 1 милиард и 200 хиляди - очевидно НОИ има дупка, проблем, който се прехвърля от здравата на болната глава", каза още Караджов. 

Той уточни, че това не е грешка на хората, а сега излиза, че трудът им преди 2000 година не е съществувал. "Кой е НОИ, че да решава човешки съдби. Не може с две промени в закона да узаконяваме мързела на чиновника. Цялото общество е разтресено и ще се стигне до по-активни форми на протест", предвиди Караджов. 

Директорът на дирекция "Анализи, планиране и прогнози" в НОИ Драгомир Драганов обърна внимание на това, че решението за новия начин на изчисляване на пенсиите е взето през 2015 година след широк обществен дебат, визирайки т.нар. реформа "Калфин".  По думите му "жизнените траектории са много различни и всеки индивидуален случай трябва да се разгледа индивидуално и не може да се разгледат всички пора, които са се осигурявали в един период."

"Към днешна дата не съм запознат да се предвижда промяна. Решенията се взимат другаде, ние сме на разположение да предоставим цялата необходима информация", каза още Драганов.

Припомняме, че според промените в изчисляването на пенсиите се измени индивидуалния коефициент, което породи спорове между експертите и в обществото. Сега отпадат т.нар. "три златни години" преди 1997 година, както и осигурителния доход между 1997 и 1999 година. В изчисляването на пенсиите ще се взима осигурителният доход след 31 декември 1999 година, т.е. периодът преди 2000 година няма да се вземе предвид и това ощетява хората. Промяната е довела до намаление на пенсията с 8,3% при 31,3% от пенсионерите, а за 56,8% от тях ще има 4,3% увеличение. За останалата част от хората ще се запази положението, показва справка на bTV. Има случаи, при които по новите изчисления пенсия от 425 лв. пада на 167 лв.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички