"Хибриден" метод при бъбречна трансплантация повишава качеството на живот


"Хибриден" метод при бъбречна трансплантация повишава качеството на живот
Снимка: Thinkstock

6909

Бъбречната недостатъчност, която е една от най-коварните заболявания на нашия век, и се появява без никакви симптоми, добива все по- широко разпространение с всеки изминал ден. Днес 2 милиона в света, а в Турция над 60 хиляди пациента живеят на диализа или чакат своя ред за трансплантация. Поради недостига на органи за даряване, намирането на подходящ трупен бъбрек отнема много дълго време. Именно по тази причина хиляди пациенти с бъбречно заболяване са на диализа, докато се намери подходящия бъбрек. В нашата страна, където родствените връзки са здрави, близките на пациента доброволно му предоставят единия си бъбрек или черния си дроб, споделят специалистите по трансплантация на органи в болница "Мемориал".

В миналото преобладаваше мнението, че може да се  извършва кръстосана трансплантация само при двойки с кръвна несъвместимост. Благодарение на развитите технологии в наше време този въпрос се разглежда вече от друга гледна точка. Може да се изкара имунната карта на пациента, за да се види дали в кръвта на пациента се съдържат или не вещества, произвеждани от имунната система-т.н антитела, и атакуващи тъканите на донора, като всяко едно тях се измерва индивидуално. В организма на един човек може да има хиляди антитела, които се разглеждат и именуват поотделно, определят се кръвните им нива. Затова вече много спокойно може да се види, дали в кръвта на един човек има антитела срещу бъбрека, който ще се трансплантира. Ако въпреки антителата, съдържащи се в кръвта, бъде извършена трансплантация, има голяма вероятност този бъбрек да фалира в краткосрочен и дългосрочен план.

Именно по тази причина вече се използват някои хибридни методи. Ако например някой иска да дари своя бъбрек на съпругата /съпруга си, която има бъбречно заболяване, но направените изследвания показват, че в кръвта на болната му съпруга се намират антитела срещу бъбрека на съпруга, вероятността тази трансплантация да се окаже неуспешна е 100%. При тези болни може да се извърши трансплантация и чрез прилагане на лечение с определени медикаменти за понижаване на нивата на тези антитела. Но ако тези антитела се окажат над определеното ниво, трансплантацията отново ще се окаже неуспешна или след определено време организмът, въпреки всичко може да отхвърли бъбрека. Именно затова се прилага хибридният метод.

По същия този начин се избира една двойка и се кръстосват помежду си две съвместими двойки, като нивата на антителата в кръвта се довеждат до точката на по-гарантирано лечение. По-нататък, когато нивата на антителата бъдат доведени до една напълно безопасна точка за хирургическа намеса, трансплантацията се извършва успешно. Бъбречните трансплантации, които се извършват по хибриден метод на съвместими пациенти, от имунна гледна точка са по-малко рисковани и по-успешни. Пациентите, които се подлагат на трансплантация по този метод, днес водят здравословен начин на живот само с един бъбрек.

Добрата база и специалистите - ключов фактор за успешната трансплантация

Бъбречната трансплантация не се състои само от извършване на хирургическа операция. В периода за подготовка и проследяване на бъбречната трансплантация е много важно високото ниво на качество и взаимодействие, като се започне от операционната зала до лабораторията, от помещението за визуализация до интензивното отделение, от болничните етажи до другите секции на центъра.

"Мемориал" е първата болница в Турция и 21-та в света, получила Акредитация за качество от JCI (JointCommission International). Под шапката ѝ са 11 болници, 4 медицински центъра и 1 уелнес център в Истанбул, Анкара, Анталия, Диарбекир и Кайсери. Болнична група "Мемориал" е въвела редица иновации в турското здравеопазване и всяка година е посещавана от над 35 000 международни пациенти от 92 държави, включително и България.

Вижте невероятната история на две семейства, чийто живот се променя след осъществяването на кръстосана бъбречна трансплантация в болница "Мемориал".

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83853
  • GBP
    1
    2.2902
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички