Хаос и паника на Острова при Brexit без сделка

Хаос и паника на Острова при Brexit без сделка
Източник: iStock

Великобритания може да се сблъска със затруднения за бизнеса, паника сред потребителите и пропуски в оперативната сигурност в рамките на първия месец от сключването на сделка за Brexit. Това разкрива вътрешно правителствено проучване, цитирано от Sky News.

То е направено в последните дни на бившия премиер на Великобритания Тереза Мей. Документът представлява най-лошият сценарий в случай, че Великобритания напусне ЕС без споразумение с Брюксел.

Посочени са най-големите предизвикателства, с които правителството на Обединеното кралство ще се сблъска в първия ден, след първата седмица и в края на първия месец.

До края на първия месец след Brexit британската лира ще спадне драстично, може би дори с 25% надолу, докато краткосрочните смущения в бизнеса ще бъдат "вероятни". В същия срок правителството очаква недостиг на храна и повишен риск от организирана престъпност и нелегална имиграция.

По-рано класифицираният документ на правителството на Обединеното кралство, изтекъл в медиите, предвиждаше, че държавните агенции и ведомства ще трябва да работят непрекъснато за продължителен период от време в случай на Brexit без сделка.

Mеждувременно британското правителство отпусна допълнителни 2.1 млрд. паунда за подготовка за хаотичен Brexit без споразумение.

Шансът за рецесия още в началото на идната година е 33%, обявиха от Английската централна банка. Ръководството ѝ намали очакванията си за икономическия растеж тази година - до 1,3 на сто.

Паундът се обезцени стремглаво този месец до 1,21 долара, а гуверньорът Марк Карни предупреди, че в случай на Brexit без споразумение британците ще трябва да свикнат с поевтиняването на валутата, както и с по-висока инфлация и въобще с отслабена икономика.

Правителството на новия премиер Борис Джонсън, който е категоричен, че, каквото и да става, Brexit ще се случи на 31 октомври, се опитва да ограничи щетите.

Кабинетът увеличи с 50% средствата за подготовка за напускане без споразумение - до 6.3 млрд. паунда. Средствата са предназначени за граничната и митническата служба, както и за осигуряване на достатъчно лекарства.

Властите подготвят и информационна кампания, насочена основно към бизнеса, отбеляза министърът на финансите Саджид Джавид.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.