Хампарцумян: В следващите 2-3 години няма да има финансова криза


Хампарцумян: В следващите 2-3 години няма да има финансова криза
Снимка: БГНЕС

3152

Влизането в eврозоната е печат за качество на българската икономика, държавата и нейните граждани. Това коментира банкерът Левон Хампарцумян.

По думите му членството в eврозоната ще потиска растежа на лихвите, но има много други фактори, които ще работят в обратна насока.

Хампарцумян заяви още, че няма признаци за финансова криза в следващите 2-3 години.

„Другата добра новина е, че обикновено докато стигнат тези неща до България, минава малко повече време, отколкото в по-динамичните и развити икономики ”, заяви банкерът.

Хампарцумян коментира и новините от Гърция, че страната излиза от финансовата спасителна програма.

„Това, което се случи в Гърция за 10 години, ние го преживяхме в много по-остър вариант между 1997 – до 2000. Излязохме от кризата изключително бързо, но с цената на доста лишения”, заяви банкерът.

„Ако се сравняваме със собственото си минало, сме постигнали много. Но ние се сравняваме с останалия свят, а там има много какво да се желае”, заяви Хампарцумян.

Що се отнася до предложението да се приеме закон за личния фалит, за който настоява омбудсманът Мая Манолова, банкерът заяви, че не може да разбере мотивите за това.

„Има европейска директива, която се готви по въпроса. В България и в момента хора, които не могат да плащат, са защитени от държавата”, каза той.

„Такъв закон не може да бъде едностранчив. Трябва да има от друга страна железен кредитен регистър. Не забравяйте, че в България злоупотребата с права е национален спорт. Ако създадем условията на частните лица да правят това, което се прави във фирмения свят – прехвърляне на фирми, имущество, изпразване на фирми. Мислите, че това няма да се случи, ако законът е направен от ден за пладне?”, попита Хампарцумян.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички