Хампарцумян: Опитите за антипазарно регулиране са смешни


Хампарцумян: Опитите за антипазарно регулиране са смешни
Снимка: БГНЕС

2661

Смешни са опитите за антипазарно регулиране на цените на основни стоки, което дори в комунистическия свят не се прави. Това са наивни усилия, заяви банкерът Левон Хампарцумян пред bTV по повод идеята да се регулират цените на основните храни и предложението 10 важни продукта от първа необходимост да имат таван на печалбите.

Ако една стока е регулирана ценово, тя или изчезва от пазара или търговецът си намира начин да компенсира, обясни той и посочи примери – Венецуела и Северна Корея.

„Ако има повишаване на заплатите неминуемо ще има и повишаване на цените", отбеляза банкерът.

„Когато има процеси, които водят до по-високи цени и биха довели до по-високи заплати в определени сектори, това е свързано със забогатяване. Няма как да забогатеем без ценовите равнища да отиват нагоре", обясни Хампарцумян.

По думите му имаме растяща икономика от доста време, има и процеси в света, които водят до промяна на цените на енергонисителите, които се покачват и естествено това се отразява и в България.

Всяко увеличение на данъците трябва да бъде свързано с предоговоряне на обществения договор, заради който плащаме данъци, отбеляза Левон Хампарцумян по повод идеята за промяна на плоския данък.

„Вероятно е в един момент да има по-висока данъчна ставка. Как ще се използват данъците обаче е по-важно. Дали сме склонни да даваме пари на тези хора, които в момента ни харчат данъците – това е една голяма въпросителна. Ако ги използват за неработещи камери и вълнисти магистрали, просто няма да бъде най-добрият договор”, коментира банкерът.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички